Logo wereldregio.nl
Foto:

Gastvrijheid

  Column

Hoe gastvrij ben jij? Zou jij een zwerver naar huis meenemen? De jongeren op catechisatie protesteerde: ‘Op Bruinisse kom je geen zwerver tegen, dominee.’ Ze probeerde mijn vraag te ontlopen. Maar als je nu op Zuidplein een zwerver tegenkomt? Geef je hem dan iets te eten of te drinken? Er ontspon een mooi en eerlijk gesprek over gastvrij zijn. Twee dagen later stapte mijn zoon, die ook bij het gesprek aanwezig was, mijn studeerkamer binnen. ‘Pap, er komt een zwerver aan. Ik heb hem uitgenodigd om mee naar huis te komen. Hij liep hier op dorp rond en hij vroeg aan mij of hij ook ergens kon slapen.’ Verwachtingsvol keek hij mij aan. Hoe zou ik reageren?

Daar kwam hij aanlopen, naast zijn volgeladen fiets. Hij kon er bijna niet opzitten, zoveel tasjes zaten eraan vastgeknoopt. We hebben hem uitgenodigd om binnen te komen en hebben hem een kop thee gegeven. Toen kwam het hoge woord eruit. ‘Heeft u ook een slaapplek voor mij? Desnoods in een schuur op een pallet’? Mijn vrouw en ik keken elkaar aan. Wat nu? We trokken ons terug in de bijkeuken en overlegde kort. Hij sprak beschaafd, zag er niet bedwelmd uit en was nuchter. Het besluit was genomen. Wij hebben wel een kamer en een bed voor u. U kunt vannacht hier wel slapen. Zijn ogen straalde, in een echt bed? Ja, een eigen kamer op zolder met een echt bed. De fiets kan wel in de garage, dan staat hij mooi droog. Heeft u misschien vuile was, die kunnen we wel wassen. Onder zijn lange haren keek hij ons verbaasd en dankbaar aan. O ja, wil je soms dat ik je haren en baard knip stelde mijn vrouw voor? Ons leven is een open leven, voor iedereen die op ons pad komt. Altijd was en is er een kamer vrij om iemand te ontvangen. Familie, vrienden, mensen in psychische nood, gasten uit Bangladesh, vluchtelingen, iedereen is welkom.

Vergeet de gastvrijheid niet, want hierdoor hebben sommigen zonder het te weten engelen onderdak geboden. Zo lees ik in de Bijbel. Gastvrij zijn en onderdak bieden. Dat betekent dat je jezelf open stelt voor een ander. Wie hij of zij ook is. Dat is best spannend en onzeker. Je weet nooit wat er gebeurt. Tegelijk is dat een uitdagend leven. Er kan zomaar een engel langskomen, je weet maar nooit.

Leo Molenaar