Afbeelding

Dry-stoel

Column

Afgelopen week kon ik eindelijk weer naar de kapper. En dat was nodig, want door mijn lange haren begon ik op een verdwaalde kakker te lijken. Tijdens mijn knipbeurt vroeg de kapper aan mij of ik goede voornemens had. Ik verzekerde hem dat ik daar niet aan doe. Voor mij geen abonnement op de sportschool of een deelname aan dry januari. 

Mensen die meedoen aan dry januari nemen zich voor gedurende de maand januari geen alcohol te nuttigen. Ik erger mij vreselijk aan deze deelnemers, want overal waar ze komen moeten ze je vertellen hoe goed ze wel niet bezig zijn. Dat terwijl het in deze tijd geen uitzonderlijke prestatie is. Alle horecagelegenheden zijn namelijk gesloten en de nieuwjaarsborrels worden tot een minimum beperkt. 

En als deze figuren toch bij een nieuwjaarsborrel aanwezig zijn, dan drinken ze een alcoholvrij biertje of wijntje. Die dranken zijn momenteel overal te krijgen. Er bestaat sinds kort zelfs een alcoholvrije slijterij. Ik noem dat een frisdrankwinkel. Een vriend van mij, en tevens goede bierkenner, zei mij dat ik niet zo denigrerend over die alcoholvrije dranken moet praten. Volgens hem smaken deze dranken namelijk best lekker. U begrijpt dat ik deze vriendschap per direct heb beëindigd.

De kapper keek mij aan en vroeg of ik klaar was met mijn zeurderige betoog over alcoholvrije dranken. Hij zei dat er niks mis mee is dat mensen wat gezonder gaan leven. Daar kon ik hem natuurlijk weer geen ongelijk in geven. 

De kapper keek mij aan en zei dat hij klaar was. Om uit de kappersstoel te komen, draaide ik de stoel. De kapper riep of ik dat alsjeblieft wou laten. Draaiende stoelen wilde hij niet in zijn zaak, dat deed hem veel te veel denken aan dat louche tv-programma op RTL4. Ik begon te lachen en we raakten aan de praat over The Voice of Holland. Hij vertelde mij een aantal ranzige details en zei dat een van de coaches, zangeres Anouk, sowieso niet meer terug wil keren in het programma. Hij vroeg zich af wie haar moest gaan vervangen. Ik opperde prins Andrew, maar daar kon de kapper niet om lachen. 

Terecht natuurlijk, want wat daar is gebeurd is verschrikkelijk. Wat ik ook verontrustend vind, is dat veel slachtoffers geen aangifte hebben gedaan maar zich wel hebben gemeld bij het programma BOOS. Voor veel slachtoffers is de stap om aangifte te doen te groot of zijn ze bang dat ze in hun eentje geen schijn van kans maken tegen bekende machtige mensen. Daar moet toch broodnodig iets aan gedaan worden? Het lijkt mij een mooie taak voor de nieuwe minister Dilan Yesilgöz-Zegerius.

De kappersafspraak loopt ten einde. Ik betaal de rekening en vraag of de kapper denkt dat The Voice ooit nog terug op tv komt. Hij denkt van niet. Ik denk het eerlijk gezegd ook niet en gebeurt het toch, dan ga ik met mijn rug naar de tv zitten… 

Stefan van Doorn

Meer nieuws