Logo wereldregio.nl
Foto:

Horoscoop van Schouwen-Duiveland voor 2022

  Column

Januari: De gemeente zal in het vervolg een eventuele nieuwjaarsreceptie samen doen met negen andere verenigingen. Zo kunnen de hoge kosten uitgesmeerd worden. De regering besluit de teugels meer aan te halen i.v.m. een nog nieuwere variant van het virus.                                                                                                                         

Februari: Wethouder Ankie Smit wil de parkeertarieven verhogen, want een komende digitalisering zal de gemeente veel geld kosten De regering besluit de teugels weer wat te laten vieren.                                                                                                                                                                         

Maart: Er komen na de raadsverkiezingen vier nieuwe wethouders. Alleen wethouder Paula Schot blijft aan, want bij de SGP verandert toch nooit wat. Raadslid Ankie Smit vraagt de nieuwe wethouder van verkeer de parkeermeters allemaal weg te halen, dat is veel gastvrijer. Den Haag besluit de teugels weer aan te halen.                                                                                                                         

April: Wethouder Robbert Lievense van Leefbaar Schouwen-Duiveland wil het plan Brouwerseiland nieuw leven inblazen, omdat het gevaar van een schadeclaim reëel blijkt te zijn. Hij wil de toeristenbelasting alvast verdubbelen. De hotels en campings protesteren en noemen hem nu de Grote Napoleon.                                                                                                                                 

Mei: Raadslid Jacqueline van Burg stelt voor de hondenbelasting af te schaffen, want ze moet dagelijks haar hondje uitlaten, maar de bakken met zakjes zijn altijd leeg. “Waar betalen we dan voor?”                                                                                                                                                                 

Juni: Al het illegale bouwen op campings in de Westhoek wordt door de gemeenteraad gelegaliseerd. In de duinpolders mogen starterswoningen worden gebouwd met een maximale hoogte van 6 meter. De natuurverenigingen kondigen aan weer tot aan de Raad van State te gaan. De Paardenmarkt in Zierikzee wordt afgeblazen, de Havendagen gaan ook niet door. Het rommelt weer in de ondernemingsvereniging van Zierikzee.                                                                                                                                                                         

Juli: De Burghse Dag wordt afgeblazen, evenals de Renessedag, de Brouwse Dag en de Vlasdag. De Westhoek wordt overstroomd met toeristen die allemaal in tentjes willen slapen. De campings hebben alleen nog maar bungalows te huur, ze kunnen niet inspelen op de nieuwe trend. De gemeente zal optreden tegen wildkamperen, maar er is geen politie genoeg.                                                 

Augustus: Den Haag laat de teugels weer vieren.                                                                                                         

September: Burgemeester Jack van der Hoek opent in “shorts” de nieuwe tiny houses in Burgh-Haamstede. “Little bij little”, zegt hij, “groot is mijn aanpassingsvermogen”.                        

Oktober: De eerste najaarsstorm heeft de Napoleonschuur weggeblazen. Ria Geluk verwijt Jacqueline van Burg dat ze in de tijd van haar wethouderschap heeft nagelaten de schuur te restaureren. Ze stelt voor op die plaats een beeld van Napoleon te plaatsen en bij Viane een beeld van meester Swenne, dat tegen vandalisme bestand is.                                                                                                                          

November: Schouwen-Duiveland knoopt vriendschapbanden aan met Pingyou in China, de geboorteplaats van het bankwezen. “Je moet op alles voorbereid zijn”, zegt wethouder van financiën Reint Laan. Ook wil hij de pingpongsport bevorderen.                                                                                                                                  

December: Alle roetpieten zijn in verband met het bovenstaande vervangen door gele Pieten. De gemeente laat weten geen nieuwjaarsreceptie te houden. Den Haag verordent een nieuwe lockdown vanaf 20 december.

Henk Blom