Logo wereldregio.nl
Foto:

Eindejaarsperikelen

  Column

Deze week werd in Noord-Korea de nationale rouw afgekondigd omdat het 10 jaar geleden is dat hun oud-leider Kim Jung IL is overleden. Deze nationale rouw houdt onder andere in dat de Noord-Koreanen 11 dagen lang niet mogen lachen, hun verjaardag niet mogen vieren en niet mogen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. In Nederland noemen wij dat een lockdown. Alhoewel, lachen mag je bij ons gelukkig wel, al gaat dat de meeste mensen op het moment moeilijk af. 

Iets waar ik in ieder geval nog vrolijk van wordt, is de Top2000 op NPO Radio2. Dit is een jaarlijks terugkerend succes dat normaliter wordt uitgezonden vanuit een vol Top2000 café. Ondanks dat het café dit jaar leeg is, geeft het toch wat vrolijkheid aan het einde van het jaar. Het enige minpuntje is dat het nummer Bohemian Rhapsody van Queen op één staat. Ik had liever gezien dat het nummer ‘Het leven is kut’ van de dit jaar overleden cabaretier Jeroen van Merwijk tijdens de jaarwisseling werd gedraaid. Dat leek mij wel symbolisch voor deze tijd. 

Velen van u hadden zich de feestdagen namelijk anders voorgesteld. Een stuk vrolijker en drukker wellicht. Ik had een leuke planning voor de boeg. Op eerste kerstdag zou ik eerst een Omnicroissantje ontbijten bij Jaap van Dissel. Daarna zou ik een rondje gaat protestwandelen met Willem Engel. In de middag zou ik gezellig het bordspel mondkapjesmonopoly gaan spelen met Sywert van Linden en zijn vrienden. Als kers(t) op de taart zou ik ’s avonds gaan feesten in de tuin bij Amalia, waar uiteraard maximaal 21 mensen aanwezig zouden zijn. Daar had ik toch zin in, samen met Marco Borsato achter de meiden aan. 

Ach, dit fantasietje wordt geen werkelijkheid. Het wordt een rustige kerst met de familie, gezellig met cadeautjes rond de boom. Voordat we elkaar zien, steken we even een zelftest in onze neus en we zullen genoeg luchten. De ramen open met een temperatuur rond het vriespunt is niet ideaal, maar goed daar pas ik mijn kerstcadeaus gewoon op aan. Ik geef iedereen medicatie tegen blaasontsteking. Probleem opgelost!

Ik hoop dat u een beetje leuke feestdagen tegemoet gaat en als dat niet het geval is, alvast sterkte. Doe uzelf en de ander een plezier en begin tijdens het kerstdiner niet over Corona, dat loopt namelijk nooit goed af.

Dan wens ik u vanaf deze plek hele fijne feestdagen en geniet van het nieuwe jaar. Een jaar waarin het ongetwijfeld weer een stukje beter wordt. Ik trek alvast een flesje open! 

Stefan van Doorn