Logo wereldregio.nl

Sportschouw: Gekunsteld

  Column

Zo wordt het nooit wat tussen SKNWK en Duiveland en het totale voetbal op Schouwen-Duiveland.

Jarenlang was ‘men’ van mening dat drie voetbalaccommodaties (west, midden en oost) meer dan voldoende zou zijn om alle voetballers op Schouwen-Duiveland onderdak te bieden. Met de komst van kunstgrasvelden (en speelkooien) op sportpark Het Springer (Nieuwerkerk) en het Oostersportpark (Oosterland) kan dat ‘centralisatieplan’ voor een hele tijd de kast in. Immers, bij WIK’57 (Kerkwerve) is onlangs een nieuwe lichtinstallatie gekomen; een voetbalkooi had ze al. En bij ZSC’62 kwamen ze deze zomer met een nieuwe beregeningsinstallatie.
Deze ontwikkelingen kenmerken de huidige, kleine voetbalclubs op het eiland. Ze ontplooien allerlei initiatieven om niet alleen voetballers maar ook andere inwoners uit hun dorpen te ‘lokken’. Met een helpende hand van de politiek beginnen ze daar aardig in te slagen. Want vrijwel uit het niets lagen er vorige week twee amendementen voor twee nieuwe kunstgrasvelden in Oosterland en Nieuwerkerk. In een vloek en een zucht werden de voorstellen aangenomen. Alsof het niets kost: een kunstgrasveld met speelkooi voor ruim een half miljoen euro. Maal twee. Ongelooflijk maar waar. Het is van de zotte. Vinden ook de meeste betrokkenen.
De inwoners en de clubs van de twee dorpen omarmen het ‘politieke kunststukje’ vanzelfsprekend. Op deze manier wordt de leefbaarheid enorm vergroot omdat veel mensen van de nieuwe situatie kunnen profiteren. Met het huidige voorzieningenniveau in de dorpen stuwen ze zich voort in de vaart der volkeren en hoeven ze niet in de stad te zijn voor een ditje of een datje. Laat staan dat je daar (lees: MZC’11) bij in het ene of andere dorp gaat voetballen. Immers, voetballen moet je op je eigen dorp kunnen doen. Dat het niveau er zeker niet beter door wordt, wordt op de koop toegenomen.