Logo wereldregio.nl

Sportschouw: contract

  Column

ZSC’62 en Thomas Mangelaars besloten op 21 oktober –toen was het huidige seizoen vier wedstrijden onderweg– tot contractverlenging voor het seizoen 2022/2023 over te gaan. Na vier duels.

Met -ook toen- slechts twee punten op zak. Nogal snel, was her en der te horen. Maar ook moedig dat je als club en trainer zo’n keuze al zo vroeg durft te maken. Een aantal slechte resultaten kunnen de stemming en het gevoel zomaar doen over overslaan. Je zou eerder verwachten dat een club als MZC’11, gezien de koppositie sinds dag één, een dergelijk besluit zou nemen. Goede trainer, leuke groep, prettige resultaten. Tekenen maar voor volgend seizoen. (Nog) Niet dus.
Toevallig of niet kwamen een paar clubs in Zeeland niet veel later met een mededeling over hun huidige trainer. Is allemaal wel erg vroeg. In oktober, want dat was het vorige week nog. WIK’57 deed er al dan niet bewust ook aan mee. Zonder er naar te vragen, begon de trainer van WIK’57 er zelf over. Huseyin Dogan zei na de met 4-1 verloren derby met SKNWK: ,,Ik kan wel allerlei excuses zoeken, maar op de een of andere manier is de scherpte wekelijks afwezig. En dat kan aan mij liggen. Dat kan. Misschien raak ik ze niet”. Geen woorden van een trainer die aan contractverlenging denkt.
Sta er derhalve niet van te kijken als club en trainers binnen niet al te lange tijd naar buiten komen met de mededeling: ‘in goed overleg is besloten de samenwerking aan het einde van het seizoen 2021/2022 te beëindigen’. En kijk ook niet raar op als er de komende maanden een enorme golf aan trainerswisselingen komt. Immers, corona heeft er voor gezorgd dat het amateurvoetbal behoorlijk stil kwam te liggen en dat de trainerscarrousel ook stil bleef staan. Waarom zou je na drie à vier wedstrijden –want ‘zoveel’ wedstrijden waren er in het seizoen 2020/2021 gespeeld toen alles plat kwam te liggen– je contract niet (willen) verlengen. Corona heeft een zware wissel op trainers en spelers getrokken. Uit ‘sociaal’ oogpunt zijn coaches blijven zitten, maar trainers, die nu voor een tweede of derde seizoen bij een club actief zijn, gaan na de zomer van 2022 zeker hun neus opsteken bij een nieuwe club.