Logo wereldregio.nl
Foto:

Prikpiet?!

  Column

Door het heerlijke najaarsweer had ik nog niet in de gaten dat we al bijna in november zitten. De radio op mijn werk drukte mij op pijnlijke wijze op de feiten. Er wordt nu al kerstmuziek gedraaid en dat terwijl Sinterklaas nog moet komen. Ik weet dat ik wat oud ben om het over Sinterklaas te hebben, maar ik ga het toch doen. Ik vind het grappig dat het voor het eerst in jaren eens niet over de kleur van de pieten gaat, maar of er tijdens de intocht gehandhaafd wordt op de CoronaCheck-app of niet. Met die gedachte vroeg ik mij af, is Sinterklaas eigenlijk gevaccineerd? En bestaat er ook een prikpiet en een wappiepiet?

De intocht in Zierikzee verloopt dit jaar in ieder geval anders dan andere jaren, zo las ik op de website van de PZC. Er is geen traditionele intocht, omdat dat te veel gedoe oplevert met afzettingen en de controle op de CoronaCheck-app. De intocht wordt namelijk druk bezocht en wordt dus aangeduid als evenement. Het alternatief is dat de Sint nu in een kar door de stad wordt gereden. Dit heeft als voordeel dat er meer doorloop komt en er dus minder kans is op besmettingen. Daar moest ik wel om lachen. In de realiteit staat de stad namelijk bommetje vol met ouders en kinderen die een glimp van de goedheiligman willen opvangen. Niet dat dat erg is, alleen de regelgeving is een beetje krom. Maar goed, ik hoop voor de toeschouwers dat het een leuke dag wordt.

Ik vroeg me wel af of Sinterklaas nog speelgoedpistolen als schoencadeautje aan de kinderen gaat geven? Of is de goedheiligman geschrokken van de taferelen op de filmset in Amerika. Daar schoot vorige week acteur Alec Baldwin de regisseuse Halyna Hutchins dood. De wereld reageerde geschokt op het ongeluk, maar er was een ding dat mij meer verbaasde. Namelijk dat er binnen 24 uur na het ongeluk zo’n 100.000 euro is ingezameld voor de nabestaanden. Ik vond het gek dat de eerste reactie van de mens was om geld te doneren, zonder dat daar reden toe was. Aparte vorm van het betuigen van medeleven als je het mij vraagt.

Medeleven is sowieso iets waar iedereen een beetje moeite mee heeft. Ik las dat de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden steeds groter wordt. Ik snap dat wel, zeker met nieuwe maatregelen in zicht. De gevaccineerden krijgen het gevoel dat de ongevaccineerden het voor hen verpesten en dat levert stress op. Hopelijk vallen de aanstaande maatregelen mee en zakken de besmettingen. En anders? Moeten we misschien toch de prikpiet in gaan zetten?

Stefan van Doorn