Logo wereldregio.nl
Foto:

Geestdrift

  Column

Dankbaar

Het is goed om regelmatig achterom te kijken. Naar de tijd die achter je ligt. En je af te vragen wat die je heeft gebracht. Vooral aan goede dingen. Dat is niet gemakkelijk. We maken ons druk om van alles. We laten ons opjagen door wat we vandaag en morgen nog moeten doen. Op zijn best leven we in het moment. Dat is al een prestatie op zich. Maar als je nooit omkijkt weet je niet wat al die drukte heeft opgeleverd. Dat is eigenlijk best zonde.

Nu ben ik de eerste die moet erkennen dat ik dat moeilijk vind. Ik sta op met de gedachte wat ik allemaal nog moet doen. En zelden ben ik aan het eind van de dag tevreden. Het had altijd zus of zo beter gekund of ik had meer willen doen. Voor mij is terugkijken een belangrijke les in dankbaarheid. Dan kan ik talloze dingen opnoemen. Een baan waar ik van betekenis mag zijn. Een gezin waarin we gezond genoeg zijn om te kunnen doen wat we willen. Geld genoeg om onze volgende auto contant af te kunnen rekenen. Ik mag inwoner zijn van een prachtig historisch stadje, wat ligt op een veelzijdig eiland. Een eiland dat zich kranig hersteld heeft van het geweld van vreemde volken en het geweld van de natuur. Wat zo veel te bieden heeft dat mensen van heinde en verre komen om ervan mee te genieten. Ik mag leven in een land waar de wegen onderhouden worden, als je ziek bent kun je naar de dokter. Als je aan lager wal raakt helpen ze je van je schulden af en doodgaan van de honger, daar moet je heel erg je best voor doen.

Om zo terug te kijken moet je regelmatig stilgezet worden. Die regelmaat is vanuit de Joodse traditie geregeld in het vieren van de Sabbat. Voor ons is daar de zondag voor in de plaats gekomen. Elke zeven dagen een moment om achterom te kijken naar de week ervoor. En te danken voor wat je hebt ontvangen. En omhoog te kijken, om dat dankjewel tegen uit te spreken. Eens per jaar hebben we in de kerk ook een moment om dat te doen. Op dankdag, bij ons op 3 november. Namens de hele kerk mag ik dan dankjewel zeggen. Van harte uitgenodigd. Als u iets heeft waarvoor u dankbaar bent, ik hoor het graag!

Leon de Borst