Logo wereldregio.nl
Foto:

Voortbestaan

  Column

Als Napoleon zijn schuur zou zien stond zijn petje opeens overdwars. Als Muralt zijn muurtjes zou zien stond het water hem in de ogen. Als Neptunes de haven bij de Herenkeet zou zien dan kreeg hij vast een droge keel. Je vraagt je wel eens af waar de prioriteiten liggen van de mensen die over de oudste dingen gaan die op ons eiland liggen of staan. Sommige monumenten worden om de haverklap opgeknapt en van een verse streek verf voorzien, dit gaat zeker niet voor alle geschiedenis- klappers op (u weet er vast nog wel een paar te noemen).

De kleine sportclubs op het eiland vechten ook voor hun bestaan, het lijkt een niet te winnen strijdt. Zo ben ik zelf lid van een club die ik niet verder bij naam zal noemen, maar waar alles eraan wordt gedaan om het hoofdje boven water te houden en waar vrijwilligers al het beste in zichzelf naar boven te halen. Zo stonden we zaterdag weer met het laagste elftal in de weide, ze waren weer in groten getale aanwezig: “Het slangenmens, coach Wamberto, Horst Hrubesch, Leen de kogel (ook wel de muurligger genoemd), A achbarr, Dhr. Mistenberg, El Flaco, Keizer en de stier van de Bosporus. En dan misten we nog “der Bomber, Lewandowski en de molenaar. Wat een helden, gingen weer met 7-1 glorieus de teil in maar dat boeit allemaal niet want we houden de club levend. En zeker niet onbelangrijk: de derde helft werd ook deze keer weer magistraal gewonnen en de clubkas gespekt (inclusief bruine fruitschaal).

Hoe gewone dingen belangrijk kunnen zijn voor het voortbestaan van verenigingen en andere clubs. Zo zou het toch ook moeten kunnen zijn voor monumenten die een beetje uit het oog verloren zijn. Open monumentendag is een fenomeen waar mijn huisgezin graag aan mee doet, maar er zijn monumenten die zeker onze aandacht hard nodig hebben. Ik denk maar aan de bunkers op Westenschouwen die stammen uit een niet te vergeten periode. De haven van Zijpe en Viane en het Stevensluis in het Dijkwater (voormalige haven in het Dijkwater). Ook de Caissons bij de Schelphoek is zo’n locatie, maakt u uw kinderen daar wel eens op attent?

Natuurlijk kunnen alle kleine clubjes niet blijven bestaan zoals ze nu functioneren en zal hier en daar ook de samenwerking gezocht moeten worden met anderen, de tijd en mensen met hun behoeften veranderen ook. En voorzichtig wordt er ook bij de hardnekkigste tegenstanders ook wel een beetje bereidheid gecreëerd om toenadering te zoeken voor fusie. Maar waarschijnlijk heeft dit allemaal nog een jaar of tien nodig. Gelukkig …want zolang wil ik toch nog wel proberen tegen een bal te trappen. Ook al vragen ze na de wedstrijd wel heel vaak of ik de middencirkel wel ben uit geweest.

Steef van der Wekken