Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije Stemmen

  Column

Geen perenverkoop

Net als zovelen heb ik afgelopen zondag naar de Grand Prix gekeken. Veilig op de bank thuis. Op de tribunes zeventigduizend uitzinnige mensen. Een groot feest. Niks corona. Terwijl filmtheater fiZi nog steeds dertig stoelen van de honderd mag verkopen bij een voorstelling. 

Maandag weer aan het werk. En dan krijg ik ineens de tip dat de gemeente de jaarlijkse perenverkoop in Burgh niet laat doorgaan in verband met corona. 

U leest het goed. Een traditie die ver teruggaat. Een groepje geïnteresseerden wijst een boom aan en koopt de oogst. Dat is het spel.

Niet verantwoord in de ogen van de vergunningverleners van de gemeente. Laten we alsjeblieft normaal blijven doen?

Overal zie ik drommen mensen wandelen door winkelstraatjes en op markten. De kermis in Renesse mag zelfs. Maar zo’n verkoop kan niet doorgaan. Het wordt tijd dat er in het gemeentehuis nog eens een goed gesprek gevoerd gaat worden. Zijn het overijverige ambtenaren of wordt het bestuurlijk gedragen?. Dit kun je niet met droge ogen verkopen. Veel evenementen zijn geschrapt omdat ze niet aan de eisen van de gemeente kunnen voldoen. Dat is op een dieptepunt van de coronacrisis te begrijpen. Maar we zijn inmiddels wel wat verder.

De organisatie is teleurgesteld. De peren moeten toch geplukt worden. Op zaterdag 18 september kunnen vrijwilligers vanaf 9.30 uur komen plukken. En wie komt helpen, krijgt een gratis maaltje peren mee naar huis. 

Ik voorspel dat het onverantwoord druk gaat worden in Burgh.

Aad van der Wouden