Logo wereldregio.nl
Foto:WereldRegio

Geestdrift

  Column

VVV-info

Er zijn meer manieren dan ooit om informatie te vinden. Tegelijk heb ik het gevoel dat het steeds moeilijker wordt om betrouwbare en verrassende informatie te vinden. Toen ik een anonieme OV kaart nodig had en vergeefs de VVV in Renesse belde of ze die op voorraad hadden, kwam ik erachter dat de VVV’s op ons eiland zijn gesloten. Eeuwig zonde. Wat is er leuker dan even binnen te lopen en te snuffelen tussen folders. Je te laten verrassen door het laatste nieuws op een aanplakbord en degelijk advies te vragen aan een mens van vlees en bloed die de lokale situatie kent?

Ja ja, ik weet wel dat je online alles kan vinden. Supersnel en altijd bij de hand. Maar op zo’n klein piepschermpje heb je geen overzicht. Zie je niet wat er om de hoek ligt. En voor het beste aanbod ben je niet altijd het beste uit bij degene die de advertentie bovenaan het scherm heeft ingekocht. Algoritmes houden me strak in een bubbel van wat FAMAG (Facebook, Apple, Microsoft, Amazon en Google) denkt dat ik leuk vind. Bah!

Als het gaat om informatie vraag ik het veel liever aan een specialist. Bij de wokchinees vraag ik de kok om de beste saus te kiezen bij wat ik op mijn bord heb verzameld. De dokter denkt dat ik alles al gegoogled heb, maar ik hoor liever wat hij of zij er professioneel van vindt. Op vakantie stond op de camping naast iemand die vanwege zijn werk alles wist van kernenergie. Toch maar even de vraag gesteld of hij dacht dat kernenergie een veilig alternatief is voor fossiele brandstoffen (wat hij overigens vond).

Ik vind het zorgelijk als we ons over belangrijke onderwerpen slecht laten informeren. Bijvoorbeeld als het gaat om het doel van je leven. Als predikant vraag ik me vaak af waarom mensen niet vaker aan een predikant vragen hoe het nu écht met het christelijk geloof zit. Als ik mensen spreek van buiten de kerk moet ik me meestal door een oerwoud van misverstanden, achterhaalde ideeën en vooroordelen heen worstelen. Ik zal je heus niet meteen indoctrineren. Met mij en mijn collega’s kun je ook gewoon over je eigen levensbeschouwing praten.

Waar haal jij je informatie vandaan? Of oppervlakkig en voorgekookt? Ik geef de voorkeur aan info uit de eerste hand. Zoals de VVV. Of de dominee…

Leon de Borst