Logo wereldregio.nl
Foto:

Uitgerust of uuthurust.

  Column

Hoe voelt u zich, nu zo in en misschien al na de vakantie? Weg geweest, of durfde u nog niet? Of bent u misschien zo iemand die niet weg hoeft omdat het hier ook prima toeven is….. Het maakt niet uit, ik vind het allemaal prima, maar wij zijn wel gegaan. Naar de de bergen, even helemaal niks en ergens waar je zeker niet aan werken denkt. Vroeger zeiden sommige mensen: werk is voor de dommen. Ik heb dat nooit echt begrepen, maar ik zal dan ook wel een domme zijn…. Wat kun je dat gemist hebben, op vakantie gaan. Thuis uitrusten gaat altijd weer anders dan als wanneer je weg bent.

Schouws praetuh, kan u dat nog? Of nooit gekund, dat kan natuurlijk ook door uiteenlopende redenen. Met ogen vol onbegrip word ik regelmatig aangekeken door mijn kinderen als er weer een schouwse uitdrukking over mijn lippen rolt. Bespot wordt je dan als je fruit uitspreekt als fruut of aardappels als aepuls. Gelukkig kan ik op mijn beurt dan weer krom liggen als zij aapels zeggen. Iemand zwanger maken? Koeiewachterswaeruk zei mun groatvoader vroeger. Stierf er iemand dan was die persoon in de poetzak gegaan. Kijk je een beetje verdwaasd de wereld in? Dan kiek juh as un uuluh uut un bos hos. Ik zou er veel voor over hebben om er voor te zorgen dat het dialect weer terug komt maar met alle open grenzen op ons eiland geen beginnen meer aan.

Terug komen van vakantie is ook weer wel een dingetje, is het in de bergen oorverdovend stil, kom je hier in een mega groot mierennest terecht. Werkelijk ongelofelijk, ik stel me zo voor dat als er reuzen op deze aardbol zouden wandelen dan stopten ze vast even bij Schouwen-Duiveland om eens flink op die mierenhoop te dammelen. Ik heb geprobeerd de bergen te vergelijken met de duinen, ze liggen maar te liggen en stralen beiden een soort van kalme rust uit. Het verschil in hoogte dat is duidelijk maar verder? Filosoof Nietzsche vond dat we terug de natuur in moesten en in de bergen moesten ontdekken waar we eigenlijk vandaan kwamen. Eva Meijer, filosofeert ook over de duinen, waar je tot rust komt door groei bloei en stilte….

Terug naar ”t ouwe ’t eiguh”. Het wordt weer tijd voor de dingen die voor ons gewoon zijn: vissers en havendagen, wienfeesten, anywave, uitjes voor iedereen en o ja Oranjenacht op Zonnemaire. Ik weet een groep mensen die staan te popelen om weer muziek voor iedereen te maken, een avond met je vrienden en even helemaal los!

Vakantie? Oké! Duinen of bergen? Mien om’t even….

Uitgerust of uuthurust? Allebei, ma noe wi ma us trug nae wae mun hubleevuh waeruh!

Steef van der Wekken