Logo wereldregio.nl
Foto:

In de houdgreep

  Column

Terwijl het Nederlands Olympisch team nog steeds in de race is voor een medaille op het onderdeel coronabesmettingen, ben ik blij dat een van de saaiste spelen ooit bijna ten einde zijn. Op voorhand was iedereen louter positief over TeamNL en er werd zelfs een recordaantal medailles verwacht. Dit viel uiteindelijk tegen en dat kan ik de sporters ook niet kwalijk nemen. Ik had het namelijk niet veel beter gedaan.

Ik zag hoe judoka Henk Grol binnen een halve minuut werd uitgeschakeld. Ik had het te doen met Henk, want ik heb namelijk bijna hetzelfde meegemaakt. Ik heb ooit ook twee jaar gejudood, maar ben gestopt nadat een meisje mij tijdens haar introductieles keihard in de houdgreep nam en mijn moeder moest ingrijpen omdat ik anders nu nog met een whiplash had rondgelopen. Als sportman ben ik dus nooit echt doorgebroken en daarom kijk ik de meeste sporten maar op tv.

Om een beetje op de hoogte te blijven van de Olympische prestaties kijk ik naar de Oranjezomer. Vorige week vertelde analist Johan Derksen daar dat hij wordt beveiligd. De beveiliging werd betaald door John de Mol, omdat er bij het OM geen mankracht voor was. Datzelfde OM had daarentegen wel de mankracht om de mishandelkakkers, die op Mallorca een jongen vermoordden, te beveiligen nadat zij werden bedreigd. Het leek even de omgekeerde wereld en Johan riep in het heetst van de strijd dat wij een ‘kutland’ zijn geworden.

Er zijn natuurlijk landen die een stuk minder gezellig zijn dan ons land. Kijk maar naar Wit-Rusland. Waar een atlete gestraft zou worden bij thuiskomst, enkel omdat ze het niet eens was met haar coach. In ons land gebeurt dat soort gekkigheid niet en gaan we redelijk normaal met elkaar om. De opmerking van Derksen moet je natuurlijk met een korrel zout nemen. Wij zijn eigenlijk best een leuk landje.

In ons leuke land maken wij ons namelijk druk over een nieuwe tramlijn van Delft naar Scheveningen die mensen naar het strand brengt. Deze lijn is gekscherend de “bikinilijn” genoemd. Ik vond het een leuk grapje, maar een Haags raadslid van GroenLinks niet. Zij vond het seksisme. Oude, witte mannenhumor werd het genoemd. Als dit al onder seksisme valt, dan wil ik graag dat de dikke toren in Zierikzee ook een andere naam krijgt. Daar krijg ik namelijk een minderwaardigheidscomplex van.

Stefan van Doorn