Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije stemmen

  Column

Bouwen

Ere wie ere toekomt. Wethouder Daniël Joppe is erin geslaagd om fors meer te mogen bouwen op het eiland. En de behoefte is groot. De komende tien jaar mogen er 235 extra woningen neergezet worden. In totaal nu dus bijna zevenhonderd woningen. Nu is de markt aan zet, zo laat hij in deze krant weten. Ik ben benieuwd, want de markt zit volledig op slot.

Als die markt (ontwikkelaars en particulieren) daadwerkelijk gaat reageren komt het aan om een voortvarende aanpak in het gemeentehuis.

Er zijn verhalen te over, dat mensen met bouwplannen vaak jaren bezig zijn om een akkoord van de gemeente te krijgen. Mensen die keer op keer met huiswerk naar huis gestuurd worden, omdat ‘details’ niet volgens de regels zijn. Ga creatief om met woningplannen.

Dat de gemeente waakt over de kwaliteit is prima. Maar met de verruiming van de woningbouw zal de ambtelijke organisatie ook zo ingericht moeten worden dat er een onorthodoxe snelheid ontstaat bij aanvragen.

Zijn er voldoende mensen in huis om de aanvragen te beoordelen? Zijn de spelregels niet zo streng dat het bouwen alsnog vertraagd wordt.

En ook moet er snelheid gemaakt worden met regels, die het voor de eigen bevolking mogelijk maken de woningmarkt te betreden. De gemeenteraad heeft daarom gevraagd. Nu nog wordt er teveel gekocht door mensen uit de Randstad, die veel gemakkelijker grote bedragen kunnen neertellen. Dus wethouder Joppe: een compliment is op zijn plaats. Zorg ook nog even dat de organisatie de te verwachten aanvragen voortvarend gaat oppakken. Loop even binnen bij een collega van je, die daar weer over gaat.

Aad van der Wouden