Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije stemmen

  Column

Kermis

Vooropgesteld dat je het als overheid nooit goed doet met de uitwerking van de coronaregels, bevreemdt het mij het kermisbesluit. Wel kermis in Renesse en niet in Zierikzee. Waarom? Denkt de gemeente dat het in de zomer niet al te druk zal zijn in Renesse? Dat daar de anderhalve meter gehandhaafd kan worden bijvoorbeeld. Dat is nu al een illusie en het moet nog beginnen. Komt er in een botsauto een kuchscherm. En wat voor zin heeft de rups met een kuchscherm? 

Maar Zierikzee daarentegen. De stad is op niet-stranddagen bizar druk. De nauwe straatjes vormen een hindernisbaan voor wie (als enige?) zich nog wenst te beschermen tegen corona. Er is geen doorkomen aan en een fysieke scheiding van tegemoetkomend wandelverkeer is er nog steeds niet.

Daarnaast is het grote verschil tussen de twee kermissen, dat Renesse altijd veel publiek trekt en het in Zierikzee soms wel het best bewaarde geheim betreft. Publiek komt er niet in grote getale. Dat is de veel gehoorde klacht van de kermisexploitanten zelf.

Je doet het nooit goed als overheid dus ik heb groot respect voor mensen die hun nek uitsteken en naar eer en geweten die keuzes wél maken. Maar voor het draagvlak is het van belang dat we keuzes met z’n allen begrijpen. En niet het gevoel kunnen krijgen dat de lobby van Renesse een rol speelt. Grote evenementen als de Havendagen, de Visserijdagen en de Burgse Dag zijn geschrapt. Ze kunnen de spelregels niet garanderen. Over Beachboom (half augustus) moet de gemeente nog steeds een knoop door haken. Het is immers de gemeente die een vergunning moet geven en die ligt er nog steeds niet. Over de kleine kermis in Zierikzee - in Tilburg lachen ze erom - wordt een besluit genomen en over Beachboom kunnen volgens de burgemeester nog ‘geen nadere mededelingen’ gedaan worden. Groepen mensen in Renesse zijn hetzelfde als groepen mensen in Zierikzee. Corona trekt zich niets aan van de locatie. Laten we waakzaam blijven.

Aad van der Wouden