Logo wereldregio.nl
Foto:

Geestdrift

  Column

Vakantie.

Terwijl ik dit schrijf, ben ik tussen de regels door de laatste zaken voor onze vakantie aan het regelen. Nog even checken wat de corona-regels in België en Frankrijk zijn. Formulieren downloaden, testen voor reizen inplannen en alles wat er moet gebeuren. Na wat wikken en wegen hebben we in huize Molenaar besloten om weer naar Frankrijk te gaan. We zijn verzot op kamperen. Vroeger met de tent en nu de caravan. De komende dagen maken we alles in orde voor de reis. De caravan gaat uit de stalling en wordt schoongemaakt. Als deze eenmaal op de oprit staat, dan krijgen we allemaal veel zin in de vakantie.

Vakantie houden is belangrijk voor een mens. Even er tussenuit en geen verplichtingen hebben. Ik neem een grote stapel boeken mee, die ik in de afgelopen maanden al verzameld heb. Geen bezoekwerk, geen preken maken, geen vergaderingen, echt even helemaal niets en vrij zijn van verplichtingen. Dat is voor mij vakantie vieren.

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia. Dat betekent letterlijk: vrij zijn van verplichtingen, vrije tijd, tot rust komen. Tot rust komen in de gekte van deze wereld. Een wereld die vol onrust en onzekerheid is. Een wereld die zoveel eisen aan je stelt. Waar je als je niet oppast in zou doordraaien. Maar God wil niet dat we doordraaien in de ratrace van deze wereld. In het eerste tweede hoofdstuk van de Bijbel lezen we dit al. Daar staat: God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte Hij van heel zijn scheppingswerk. Niet doorrennen dus, maar rust nemen om tot jezelf te komen. Zes dagen werken en één dag rust nemen. Als dominee niet zo makkelijk als je op zondag ook nog de hele dag in de weer bent. Toch maar op vakantie gaan dus.

In de Bijbel lees ik natuurlijk niets over een caravan die je achter je auto hangt en dat je zo op reis gaat. Maar ik lees wel dat alle mannen in Israël driemaal per jaar een reis moesten maken naar Jeruzalem om daar in de tempel God te aanbidden. Voor zo’n een reisje door Israël was je in die tijd ook wel een weekje of twee onderweg. Als ik dit op mijzelf laat inwerken, dan kan ik met een gerust hart er bijna 4 weken tussenuit. Vakantie vieren is voluit Bijbels!

Leo Molenaar