Logo wereldregio.nl
Foto:

Flamingo’s

  Column

Als ik aan flamingo’s denk dan droom ik weg naar tropische oorden, verre landen en warme klimaten. Ik heb deze exotische vogels in Nederland immers alleen in de dierentuin mogen bewonderen. Tot een paar weken geleden, toen ik met de auto langs het Grevelingenmeer reed. In de verte kon ik niet meer zien dan een wazige roze vlek. Om ze beter te kunnen bekijken zul je toch echt moeten parkeren en een stukje moeten wandelen. Heb je hier geen zin in of tijd voor dan kan ik je aanraden om sociale media af te struinen voor de meest actuele foto’s van deze sierlijke vogels.

Ik vind het erg leuk dat deze groep flamingo’s overwintert aan de Zeeuwse oevers, maar ik vraag mij dan gelijk af of het niet te koud is. De zomers zijn de afgelopen jaren erg opgewarmd, maar persoonlijk vind ik de winters vrij fris. Uit ervaring weet ik dat het water altijd aangenamer is aan het einde van de zomer dan in het voorjaar. Ik moet er nog niet aan denken om met mijn blote voeten door het koude water in het Grevelingenmeer te banjeren. Het roze gevogelte lijkt hier geen moeite mee te hebben. Ze vertoeven goed en maken nog geen aanstalten om te vertrekken.

Is het dan een fabeltje dat flamingo’s alleen in exotische klimaten leven? Niet per se. De flamingo familie bestaat uit zes verschillende soorten. Vier flamingosoorten komen voor in Amerika en de andere twee varianten zijn gesetteld in Afrika, Azië en delen van Europa. Ze komen vooral voor langs oevers van meren, rivieren en zeeën. Flamingo’s hebben ondiep water nodig waar ze algen en klein schaal- en schelpdieren eten.

De beruchte flamingo kolonie die overwintert tussen Zeeland en Zuid-Holland komt oorspronkelijk uit Zwillbrocker Venn in Duitsland. Ze waren een tijdje verdwenen door aanhoudende droogte in het Duitse veengebied, maar afgelopen maart keerde de flamingo’s eindelijk terug naar het natuurgebied. In de winter is het te koud en vertrekken ze naar warmere gebieden met meer voedsel.

De meeste mensen zijn nog steeds erg verbaasd wanneer ze wilde flamingo’s in Nederland spotten, maar dit is zeker ten onrechte. De vogels broeden al sinds 1983 in Zwillbrocker Venn en worden vaak na het broedseizoen in Nederland gezien. Helaas is het niet te verwachten dat de groep in de Nederlandse Delta zal gaan wonen, omdat de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer achteruit is gegaan sinds de bouw van de brouwersdam.


Men heeft al eerder geprobeerd om de biodiversiteit in dit gebied te herstellen, maar niks mocht baten. Het kabinet heeft een grote som geld beloofd om de doorwatering in het Deltagebied te bevorderen. Helaas zit hier ook een keerzijde aan, omdat hierdoor de getijden gedeeltelijk zullen terugkeren. Flamingo’s houden van stilstaand water en zullen dan zeer waarschijnlijk vertrekken. Geniet dus nog maar even van deze exotische trekpleister!

Aan alles komt een eind en dus ook aan mijn periode als columnist bij de Wereldregio. Het was me een waar genoegen om mijn mening met het eiland te delen. Bedankt voor het lezen! 

Babette van Langeraad