Logo wereldregio.nl
Foto:

Vrije stemmen

  Column

Doorpakken


‘Poppodium Brogum staat op instorten’ stond in de krant in 2002. Bijna twintig jaar geleden. Het onderhoud door de gemeente stond op een minimaal pitje. Alleen een timmerman als er gevaar dreigt. Dat was twintig jaar lang de houding van de gemeente. Ondertussen worden er miljoenen euro’s uitgegeven aan dorpsplannen, wordt fiZi gebouwd met niet-gemeentelijk geld, wordt de Nieuwe Kerk tot theaterzaal omgeturnd met niet gemeentelijk geld en wordt het Cultuurhuis gerealiseerd met niet-gemeentelijk geld.

Nu is Brogum aan de beurt. Of beter gezegd de jeugd van Schouwen-Duiveland dat graag eens naar een optreden gaat en leeftijdgenoten tegenkomt.

Het dure plan van negen miljoen ligt al in de prullenbak en nu ligt er een uitgeklede versie van iets meer dan drie miljoen. Knap werk van het bestuur van Brogum, dat het onderzoek zelf heeft opgepakt. De gemeenteraad nam er deze week kennis van. En nog tijdens de presentatie vroeg CDA-raadslid Rutger Punt zich af of het niet wat goedkoper kan en of er andere geldschieters te vinden zijn. Legitieme vragen, maar ze getuigen niet van enorm enthousiasme. 

Over een paar maanden moet de raad er een klap opgeven. En dat kan er maar eentje zijn. Een volmondig ja tegen de plannen. Iedereen heeft er de mond van vol dat cultuur belangrijk is. Alleen al voor het vestigingsklimaat op het eiland. 

De verwachting is dat er minimaal een meerderheid ja zal zeggen tegen de plannen. En daar hoort dus ook bij dat de gemeente eigenaar blijft van het pand en aan de lat moet voor de investeringen. Want dat is de uitkomst. Brogum is te klein om zelf een pand in eigendom te hebben en te exploiteren. Dus gemeenteraad ga nou geen argumenten bedenken waarom Brogum het niet verdient, maar laat zien dat ook de gemeente in het belang van cultuur gelooft en er voor de verandering ook geld in wil steken. En dat geldt ook voor de SGP, die zich nooit voorstander van het poppodium heeft getoond. Maar welk alternatief is er voor de jeugd?

Aad van der Wouden