Logo wereldregio.nl
Foto:

Geestdrift

  Column

Alles of Niets.

We zitten vast, in lockdown, om veilig te zijn. Elkaar te beschermen. Tegelijk verlangen we naar weer helemaal vrij zijn, geen corona meer, geen ziekte, geen beperkingen. We willen De werkelijkheid vertelt ons: dat is een illusie. Je hebt altijd met ziektes te maken. De meeste mensen zijn chronisch ziek. Niet per sé beperkt. Maar tel alle percentages van mensen met aandoeningen bij elkaar op en je zit over de 50%. Toch kunnen de meeste mensen best functioneren. De kunst is om met de beperkingen om te gaan. Zelfs met corona. Niet stoppen met leven. Maar dóór leven. Door te doorleven.

We willen foutloze leiders in de politiek. We balanceren momenteel op het wankele koord van een afrekencultuur die de minste fout genadeloos bestraft. Bij ieder incident roept men: ‘Aftreden!’ Dat zorgt voor bange, beschaamde en daardoor vergeetachtige of liberaal met de waarheid omspringende leiders. Dit is het spel van Maar wat als we fouten ruiterlijk toe konden geven omdat deze royaal vergeven kunnen worden? Wat als we minder overspannen eisen stellen aan degenen die ons leiden?

We willen geloof dat van A tot Z klopt en vertegenwoordigers van dat geloof die vlekkeloos zijn. Anders is het niet de moeite waard. Heeft het afgedaan. Dan zetten we God en geloof bij het vuilnis of op zijn best in de koelkast. We geloven Maar geloof is geloof van mensen. Ook al geloven we in een goede God. Wij zijn Zijn werkmateriaal. En wij mensen zijn zwak, kwetsbaar, denken soms te veel of net zo vaak veel te weinig aan zichzelf. God heeft met onze frisse tegenwerking te maken. Kun je er doorheen kijken, naar wat er achter zit? Kijk naar wat, of beter: in Wie geloofd wordt en niet te veel naar de gelovigen.

Want het werkt zo zelfbevestigend. Wie Alles wil, krijgt meestal Niets. Mensen die vragen worden overgeslagen. En wie Niets wil, krijgt dat Allemaal per definitie. Maar wat schiet je daar mee op. Als je durft is er een tussenweg. Niet Alles of Niets, maar Genoeg. Briefschrijver Paulus in de Bijbel zegt het mooi: Uw genade, o Heer, is mij genoeg. Genoeg is genade, genade is genoeg. Leef van de geef. Van wat je krijgt. Dan leef je meer ontspannen. En kom je zelden iets tekort.

Leon de Borst