Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije stemmen

  Column

Claim

Het hing al lange tijd in de lucht. Brouwerseiland zou met een claim naar de gemeente komen omdat het vindt dat er onterecht een streep gezet is door de bouw van het luxe vakantiepark, dat geen park mag heten. Een pareltje in de Grevelingen, zo stond in de glossy brochures. Tien jaar lang is er ambtelijk ingezet op de realisatie. Brouwerseiland betaalde meer dan een miljoen voor de inzet van die ambtenaren. De raad zei ja, de Raad van State had problemen en uiteindelijk zei de raad weer nee.

Kijk, hoe je het ook went of keert, het zwalken van de gemeente verdient geen schoonheidsprijs. De raad verschuilt zich achter het feit dat zei nooit ambtenaren de opdracht heeft gegeven. Burgemeester en wethouders daarentegen wel. Al zou de gemeente formeel juridisch juist hebben gehandeld, is het maar de vraag of dat een overheid is die we wensen. Wanneer is er sprake van onbehoorlijk bestuur?

Die vraag ligt nu voor bij de rechtbank, die de claim van meer dan dertig miljoen moet beoordelen.

Laat het een miljoentje meer of minder zijn, daar gaat het niet om. En welke indirecte claims zijn er te verwachten van toeleveranciers, die op voorhand hebben geïnvesteerd na bijvoorbeeld het moment dat de gemeenteraad volmondig ja zei tegen de plannen.

Ik heb de overtuiging dat de gemeenteraad ‘nat’ gaat en met geld over de brug moet komen. Voor diezelfde gemeente en mezelf als belastingbetaler hoop ik dat dit niet het geval is. Het kost bijna duizend euro per inwoner en een veelvoud per belastingbetaler.

De gemeente doet er verstandig om in plaats van veel geld uit te geven, zoals nu het geval is, wat meer geld opzij te leggen. Ik zou er als raadslid in ieder geval om vragen.

Aad van der Wouden