Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije stemmen

  Column

De grootste

De VVD is ook op Schouwen-Duiveland de winnaar van de verkiezingen. En hoewel dat niet alles zegt over de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar is het wel een opsteker voor de liberalen op het eiland. Bij de vorige verkiezingen werd de partij door intern geruzie flink uitgedund en moest het onervaren duo Margo en Bruno de positie van de VVD heroveren.

De landelijke trend is vaak terug te zien in het lokale beeld. Ten dele want hier is een lokale partij als LSD ijzersterk en daar had de VVD landelijk geen last van.

Maar het zegt wel iets over het aantal mensen dat in potentie VVD kan stemmen op dit eiland. Vele jaren was de partij dominant. Niet in de laatste plaats door steun vanuit de recreatieve Westhoek. Door het verlies heeft die sector ook haar voorkeursbehandeling in het gemeentehuis verloren en is de toeristenbelasting fors verhoogd.

Nu zal de plaatselijke VVD bij zichzelf te rade moeten gaan hoe deze winst t vertalen is bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. En eerlijk is eerlijk, ze doen het niet slecht. Dossiers worden goed gelezen en de partij debatteert volop mee.

Wel mag het wat minder ‘populistisch’. Roepen dat ‘we’ er alles aan moeten doen om weer een supermarkt in Haamstede te hebben, klinkt leuk voor de bühne maar daar gaat de gemeente niet over. En roepen dat het bouwen, bouwen., bouwen moet zijn, terwijl het de Randstad en de investeerders zijn die de huizen wegkapen, zet ook geen zoden aan de dijk. Beter is het om wat minder in de bühne te investeren en wat meer op de inhoud. De kiezer is niet gek. Dan kan het een verrassende comeback zijn. Of Rutte’s houdbaarheid moet in de loop van dit jaar verlopen. Dan moet het op eigen kracht.

Aad van der Wouden