Logo wereldregio.nl
Foto:

Politiek enthousiasme

  Column

De week van de verkiezingen zit er op en de uitslag is bekend. Voor mij wel een van de politieke hoogtepunten van het jaar. Debatten, campagne, spindoctors, oneliners; het kwam allemaal voorbij. Een sensationele eindrace was er niet bij, aangezien de overwinning van de VVD al wel even te voorspellen was, maar enige verrassingen in de uitslag zijn er wel!

Sommigen van u zullen het grote enthousiasme voor verkiezingen niet met mij delen. Dat hoeft ook niet. Gelukkig hebben weer meer mensen dan vorig jaar (bijna 83%) gebruik gemaakt van hun stemrecht en dat is het belangrijkste. Ik snap ook dat de politiek een ver-van-het-bed-show kan zijn. Het vierjaarlijkse stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen voelt misschien als een ‘moetje’ en men vraagt zich af of hun stem er in het grote geheel wel toe doet.

In coronatijd is wel gebleken wat de impact kan zijn van bestuurders en de Tweede Kamer. ‘Den Haag’ is meer zichtbaar en tastbaar dan ooit en ik was benieuwd of corona de stemming heeft beïnvloed. Een klein polletje op Instagram liet zien dat van de mensen die mij volgen 15% hun stem heeft laten beïnvloeden door corona. 12% heeft zijn/haar stem laten beïnvloeden door een stemwijzer/kieswijzer of andere tools.

Politiek is mijn hobby. Ik vind het interessant om bewegingen in de samenleving te volgen en te zien wat er in ‘Den Haag’ gebeurt. Graag praat ik met mensen over hun overtuigingen en waarom ze op een bepaalde partij stemmen. Niet om dat die partij zo belangrijk is, maar omdat ik de beweegredenen interessant vind. Wat zien mensen in de samenleving? Waar lopen ze tegenaan? Waar zijn ze boos of gefrustreerd over? Wat zouden ze willen veranderen?

Als wethouder probeer je ook al die geluiden op te vangen. In gesprekken, op straat, vanuit de raad. Maar ook vanuit een verkiezingsuitslag. Wat zegt de verkiezingsuitslag van Schouwen-Duiveland mij? Zegt het iets of staan gemeenten en de Tweede Kamer daarvoor te ver van elkaar vandaan? Is de stem die u landelijk geeft ook de stem die u lokaal zou geven? En waarom wel of niet?

En dan natuurlijk nog de invloed van een nieuwe coalitie op ons als gemeenten. Krijgen we meer geld voor jeugdzorg? Wat wordt het beleid op onderwijs? Hoe staat het met de mobiliteit en toegankelijkheid van Zeeland? Hoe komen we met elkaar uit de crisis? Hoe lossen we de woningtekorten op? Allemaal relevante vragen waar we de komende tijd antwoord op gaan krijgen.

Snapt u inmiddels mijn enthousiasme?

Paula Schot

wethouder van Schouwen-Duiveland