Logo wereldregio.nl
Foto:

Babette van Langeraad

  Column

Politiek

Twee dagen geleden was het dan eindelijk zo ver. Normaal gesproken volg ik de politiek, interviews en debatten, tijdens de verkiezingsperiode op de voet, maar dit jaar pakte dat toch anders uit. Ik kon niet wachten tot het over was! Ik verloor mijn interesse in het nieuws zo’n half jaar geleden. De afgelopen jaren keek ik elke nieuwsuitzending en vulde ik mijn extra vrije tijd op met het kijken van interessante Kamerdebatten, nu zap ik gauw weg, wanneer het nieuws start. Ik bekijk het wel op mijn telefoon, denk ik dan! Voorheen keek ik naar elke uitzending, omdat ik nieuwsgierig was en graag op de hoogte bleef van het belangrijkste nieuws in Nederland en de rest van de wereld.

Ik heb me een tijdje afgevraagd of mijn gebrek aan interesse aan mij lag of aan de nieuwszenders. Het eerlijke antwoord is dat de schuld altijd bij beide partijen ligt. De afgelopen jaren zien we steeds vaker dat de traditionele- en online media steeds meer gericht zijn op sensatie, clicks en views. En ergens snap ik dat ook, want de nieuwsbedrijven moeten ook winst genereren, zodat ze hun panden, werknemers en andere bijkomende kosten kunnen betalen. Het is allemaal erg logisch, maar leuk is anders. Mijn persoonlijke gebrek aan interesse in het nieuws komt waarschijnlijk door de eindeloze herhaling, het oninteressante showbizz nieuws en de ontelbare talkshows, waar je elke avond tussen kunt kiezen. Het erge hiervan is dat het niet uitmaakt naar welke talkshow je kijkt, ze praten toch over hetzelfde!

Gelukkig heb ik als stemgerechtigde jongere mijn interesse in de politiek nog niet volledig verloren. Ik kijk nog steeds af en toe de debatten in de Tweede Kamer. Ik bekeek ongeveer de helft van alle lijsttrekkersdebatten in 2021 en ik heb de verkiezingsprogramma’s van alle grote- en een aantal kleine, nieuwe partijen gelezen. Toch hoor ik vaak van andere jongeren dat ze niet gaan stemmen, nog twijfelen of zelfs liever nog een aantal jaar wachten, voordat ze hun eerste stem uitbrengen. De jongeren, die liever nog even wachten, vinden vaak dat ze niet voldoende politiek betrokken zijn, maar ze willen zich in de toekomst wel graag gaan verdiepen. Ook hoor ik vaak dat ze geen vertrouwen hebben dat hun stem ook echt het verschil maakt.

Tegen deze jongeren wil ik zeggen, stop met het denken in toekomstige vorm, doe het vandaag! Je hoeft geen fulltime politieke deskundige te worden, voordat je kan stemmen. Vraag jezelf af hoe je verder wilt, welke dingen van waarde zijn in de samenleving en wat voor land Nederland in de toekomst moet worden. Ik snap best dat je denkt dat jouw stem er niet toe doet. De afgelopen jaren zien we vaak dat jongeren niet echt in de gedachten van onze politieke leiders voorkwamen, maar juist daarom is het zo belangrijk dat je gebruik maakt van je stemrecht. Laat je stem voortaan niet verloren gaan, want elke verkiezing doet ertoe!