Logo wereldregio.nl
<p>Leo Molenaar</p>

Leo Molenaar

(Foto: )

Geestdrift

  Column

De dynamo.

Afgelopen zondag reed ik op de Grevelingendam toen plotseling een lampje op het dashboard van mijn auto begon te branden. Ik was onderweg naar Middelharnis om daar in een online-kerkdienst voor te gaan. Verdraait, dat kan ik nu niet hebben. Een acculampje wat rood oplicht, wat zou dat nu betekenen? Even gestopt en de handleiding bevestigde mijn vermoeden. Storing in het stroomcircuit. Ik vermoedde dat het mijn dynamo moest zijn. Terugschakelen, het gaspedaal op de bodem en ja hoor het lampje ging weer uit. Jammer, het was maar voor even, bij het stoplicht brandde het weer. Zou mijn oude trouwe grijze BMW mij nu na jaren in de steek laten?
Voor de lezer, ik rij al jaren in een oude BMW. Hij is 22 jaar oud en heeft 530.000 km op de teller staan en hij heeft mij gelukkig nog nooit in de steek gelaten. Zou het nu dan toch zo zijn? Gelukkig hield mijn auto het afgelopen zondag vol. Maandag kwam het verlossende woord van de specialisten: “Tja een nieuwe dynamo is noodzakelijk, dominee. De accu zal langzaam leeglopen en dan sta je stil. Kom maar langs dan zullen we de auto repareren.”
Ik haalde de garage maar net, mijn trouwe BMW heeft mij met zelfs lege accu naar de garage gebracht.
Een lege accu, daar kom je niet ver mee. Op alle gebied, dat zien we ook om ons heen. Als je inwendige accu leeg loopt, valt een mens stil. We hebben nodig dat onze persoonlijke accu wordt opgeladen. Even sporten, ontspanning, lekker even weg, wandelen, winkelen of een heerlijk glaasje drinken op een terrasje. Het zit er niet in. Zorg dat je persoonlijke accu voldoende opgeladen wordt. Voor je het weet staat je wagen stil.
Afgelopen week heb ik een aantal jongeren van de gemeente gebeld. Leuk om elkaar even te spreken. “Dominee, die online-kerkdiensten zijn leuk hoor, maar ik kan mijn aandacht er niet bijhouden. Ik mis de kerkdiensten en ik mis de ontmoeting”. Verrassend om dit van mijn jongeren te horen. Zij maken zich zorgen dat hun geloofsaccu langzaam leegloopt. De dynamo van de diensten hebben ze nodig. Even er bovenuit getild worden.
De garage belt me net op. De dynamo is vervangen. De auto is gemaakt. Gelukkig!
Nu die andere dynamo nog. De dynamo van de Geest van God die mensen aanraakt en weer oplaadt. Zo kan een mens in geloof hoop en liefde weer verder door het leven gaan.