Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije Stemmen

  Column

Koelbox

De raad heeft besloten de toeristenbelasting fors te verhogen. Met 2,5 miljoen per jaar en dat betekent zo’n beetje een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren. Is dat erg?

De bevoorrechte positie die de recreatieve sector had bij het verdelen van dat geld is niet meer. Is dat erg?

Twee vragen en twee keer nee, maar…

Het moet uit de lengte of de breedte komen bij de gemeente. Als je financieel knijp zit is het verhogen van belasting een optie.

De recreatiesector is van enorme betekenis voor dit eiland en is goed georganiseerd. Dat rechtvaardigt een plaats aan tafel bij de gemeente. En als die sector haar zorgen uitspreekt is het goed om te luisteren. Want natuurlijk paait LSD de kiezer met extra centen voor de dorpen. Maar als dat ten koste gaat van het recreatief product betalen de dorpen uiteindelijk toch de rekening. Dan heb je een fraai dorpsplein, maar is het dorpshuis dicht.

Het luistert heel precies en daarom vraagt dit om afstemming. Het zal toch niet zo zijn dat bij de volgende begroting weer naar de toeristen gekeken wordt. Nee, maak dan eens een concreet plan om dagjesmensen wat euro’s af te pakken. Die genieten, maar betalen niets. En met een koelbox komen ze ook niet in onze winkels of restaurants.

Aad van der Wouden