Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrij stemmen

  Column

Mantelzorg

De Week van de komt eraan. Even extra aandacht voor die honderden mensen op het eiland, die als een vanzelfsprekendheid zorgen voor hun naasten. Want zorgen voor een ander, dat doe je gewoon.

Uitgerekend in diezelfde week kondigt de gemeente aan, dat er teveel geld naar de zorg van de inwoners gaat en dat die inwoners een claimcultuur hebben ontwikkeld. En dat er nog beter gekeken moet worden of die betaalde zorg wel nodig is en er misschien geen mensen in de buurt zijn die dat erbij kunnen doen.

Daar zit een spanningsveld. Natuurlijk is het zo dat we naar elkaar omzien. Iemand de helpende hand bieden is normaal. Maar in te veel gevallen loopt de mantelzorg uit de hand. Ontwricht het leven van de mantelzorger, die geen nee durft te zeggen en zichzelf wegcijfert.

Vaak krijgen mensen maar een zuinige twee uurtjes huishoudelijke hulp van de gemeente en moet de rest erbij gedacht worden. Als de gemeente nog scherper gaat toezien, is het aannemelijk dat ook van die twee uurtjes gesnoept gaat worden. Wees daar voorzichtig mee gemeente. Natuurlijk moet u op uw centjes passen. Maar er zijn wel andere uitgaveposten waar u eens goed naar kunt kijken.

Ga de meerkosten van de zorg niet proberen te verhalen op mensen, die door hun leeftijd of chronische aandoening om uw hulp vragen. is mooi, maar niet vanzelfsprekend. En op overbelaste mantelzorgers zitten we ook niet te wachten.