Echokamers | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
<p>Jan Deurloo</p>

Jan Deurloo

(Foto: )

Echokamers

  Column

Hier mag je schrijven wat je wil, heeft Aad eens gezegd. Dit hoekje in de krant is jouw speelruimte, voel je vrij! Prikkel je lezer, maak geen reclame en doe je best. Dat doet hij goed, een bonte mix van schrijvers met zeer uiteenopende interesses samenstellen om zijn lezers te informeren en te vermaken. Het is in mijn eenvoudige beleving ook gelijk de grootste uitdaging van een eindredacteur; hoe houd je de krant afwisselend en leesbaar voor iedereen. Hoe bereik je alle kleuren en lagen van deze wereldregio en hoe hou je de dialoog interessant en vooral, in stand. 

Maar deze mix van vele invalshoeken maakt dat dit nooit jouw perfecte krant kan zijn. Er wordt geschreven over ontwikkelingen waar je waardering voor zal hebben, maar op diezelfde pagina lees je ontwikkelingen waarover je jezelf enorm kan verbazen. 

Zou het niet beter zijn als we deze krant in verschillende edities zouden uit gaan geven? Niet voor iedereen wat wils, zoals nu, maar jouw mening als centraal uitgangspunt. Een krant vóór Brouwerseiland en een krant tegen Brouwerseiland. Een krant vóór alle mensen die het logisch vinden dat Albert Scheffers opnieuw moet solliciteren en een krant voor de rest van het eiland die het belachelijk vindt. Op basis van jouw voorkeuren wordt de krant dan samengesteld waarin alleen voor jou interessante artikelen staan. Jouw persoonlijke algoritme zal de basis worden van de wekelijkse krant. Het zal dan een internet uitgave moeten worden waarin je dan, door middel van een chat, ook kan overleggen met gelijkgestemden. Iedere klik op een artikel, bevestigt de wiskundige structuur aan de achterzijde van de krant, welke artikelen voorkeur hebben en welke niet. Dialoog en moeizame discussies worden zo eenvoudig vervangen door bevestiging en groei van kennis vanuit het ingenomen standpunt. Meer begrip voor jouw ideeën en diepgaand bewijs waarom de tegenpartij echt de onbegrijpelijke verkeerde kant heeft gekozen. Een krant voor mensen die het begrijpen en een krant voor de mensen die dat niet doen. Verre toekomst? Welnee, dit is de huidige tijd! En dan zijn het geen 2 kranten, maar ontelbaar veel. Allemaal samengesteld op ieders individuele voorkeur.

Zorgeloos! Jouw expertise op dit gebied zal toenemen en bevestigd worden door je medelezers. Er zullen altijd wat pioniers zijn die de uithoeken van het spectrum opzoeken en met nieuwe informatie en bewijzen komen zodat de ingeslagen weg nog steeds de juiste blijkt te zijn. Jouw krant wordt jouw authentieke handboek, waar geen speld is tussen te krijgen.

De Wereldregio als de ultieme waarheid?

Zorgwekkend! Door deze algoritmes creëer je onbewust een echokamer. Wat je ook leest, wie je ook spreekt, je krijgt continue een bevestiging van je eigen overtuiging. Onderschat daarom niet de beperking die je aangaat, door het constant bezoeken van gelijkgestemde digitale klankborden. Verrijk je geest door regelmatig een artikel van een nieuwssite met een andere mening te lezen. Trakteer jezelf op een weekje vrij van Facebook. Ontdek YouTube zonder in te loggen, er gaat een andere wereld voor je open. Onderschat niet wat algoritmes met je doen, houd je intellect divers georiënteerd en blijf de dialoog aan gaan.

Uit welke echokamer stap jij?

Jan Deurloo