Logo wereldregio.nl
Foto:

Nieuws

  Column

Ik ben een tijdje geleden gestopt met het volgen van het nieuws. Waarom? Dat weet ik ook niet precies. Ik weet wel, dat ik een paar maanden geleden opeens cold turkey ben gestopt zonder enige terugval in mijn oude gewoontes. Ik keek altijd netjes twee keer per dag naar het nieuws, maar vaak waren er dan ‘s avonds niet zo gek veel nieuwtjes. Wat er vaak wel gebeurt, is dat je lekker van je avondmaal aan het genieten bent, terwijl RTL-nieuws iets onsmakelijks uitzend op de buis. Lekker hoor!

Jammer genoeg ben ik vorige week gewoon weer begonnen met het volgen van het nieuws. Ik vond dat het wel weer nodig werd. Ik moet up-to-date blijven met het coronabeleid. De Amerikaanse verkiezingen komen eraan en tijdens het kijken vallen mij vast nog wel andere nieuwswaardige feitjes op, tenminste dat hoop je dan. Vaak valt het vies tegen. Eigenlijk is het nieuws haast elke dag hetzelfde, de uitzondering op de regel. De afgelopen maanden gaat het alleen maar over corona hier en corona daar. En dat maakt in principe niet veel uit, want het is belangrijk om als Nederlands volk met zijn allen op de hoogte te zijn van de laatste feitjes en maatregelen rondom deze besmettelijke ziekte. Op die manier kan het leven een soort van zijn nieuwe normale gangetje blijven gaan.

Wat ik dan niet helemaal snap is dat het corona gebrabbel vaak herhaling op herhaling is. Een soort van ingestudeerde COVID-19 waterval, die elke dag over je heen valt, als je op het aan knopje van de tv durft te drukken. Kan dat niet anders? Moeten we echt een podium geven aan een stelletjes niet-zo-bekende-Nederlanders die deze crisis zien als een kans om meer clicks en views te genereren? Of moeten we juist gasten uitnodigen, die wel verstand van zaken hebben en het Nederlandse volk dat duwtje in de rug kan geven, die we nu zo hard nodig hebben? Ik denk dat ieder mens eerder voor de laatste optie kiest. Het nieuws hoeft niet alleen dood en verderf te zaaien. Als we kijken naar wat de belangrijkste kenmerken van nieuws zijn, dan denk ik gelijk aan hoor en wederhoor en dat je nieuwsitem over iets gaat, dat een uitzondering op de regel is, iets dat nog nooit (of weinig) gebeurt.

Ja, ik geef u gelijk, de corona uitbraak, die we een aantal maanden geleden zagen ontpoppen over de wereld was zeker iets dat nieuw was voor de huidige bewoners van onze aardkloot. Maar nu, bijna acht maanden later, kunnen we de corona herhalingen op het nieuws wel schrappen. Vertel alleen nieuwe feitjes en weetjes over het virus of deel een positief COVID-19 verhaal op het nieuws. Misschien is dat juist wat wij als bevolking nodig hebben. Iets dat de Nederlandse bevolking op de been houdt, terwijl ze hun inkomsten zien verdwijnen, hun ouders of grootouders van een afstand begroeten of voor die thuiswerker die in de kast moet werken, omdat er geen andere plek is in het huis.

Babette van Langeraad