Logo wereldregio.nl
Foto:

Vrije Stemmen

  Column

Corona

Het aantal coronabesmettingen is deze week op Schouwen-Duiveland met negen toegenomen. Een forse toename nadat het eiland lange tijd slechts zeer beperkt getroffen werd. Restaurants sluiten tijdelijk de deuren, bij de voetbal wordt alles stilgelegd, de bakker in Nieuwerkerk sluit de deuren even, Pieter Zeeman scherpt de regels aan na een besmetting. Anders dan maanden geleden lijkt iedereen nu wel iemand in de omgeving te hebben met een besmetting of op zijn minst een verdacht ziektebeeld.

We zullen ons daarvan bewust moeten zijn en bij onszelf te rade moeten gaan wat dat voor onze bewegingsruimte betekent.

Thuis bepalen we onze eigen spelregels. Niet meer dan zes mensen uitnodigen bijvoorbeeld. Maar in de publieke ruimte is er maar heel weinig te zien. Verstopte bordjes die looprichtingen aangeven of een spandoek op een dranghek. Dat is het.

In andere gemeenten wordt vaak forser ingegrepen. Markten waar het fysiek onmogelijk is om door elkaar heen te lopen. Het kan allemaal.

Alleen de gemeente kan daarin een taak oppakken. Meer zichtbare gedagsbeïnvloeding bijvoorbeeld. Meer zichtbaar toezicht, want loop eens langs de terrassen en je ziet dat corona daar soms niet lijkt te bestaan.

Het kan ook helpen als de bevolking actiever geïnformeerd wordt over de stand van zaken. RIVM en GGD zijn al lange tijd geleden gestopt met het informeren over het verloop van de besmettingen. We moeten het doen met een wekelijkse update.

Misschien nog wel belangrijker dan begin maart is bewustwording van de gevaren van evident belang. Veel mensen zijn de angst verloren. Veel mensen bagatelliseren het virus. En als we niet oppassen zitten we in no time in een tweede golf. En ik vrees dat veel bedrijven dat niet gaan overleven. Dus een zichtbaar lokaal plan van aanpak is geen overbodige luxe.

Aad van der Wouden