Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Column

Inspraak

Het wil maar niet lukken om burgers oprecht en intensief te betrekken bij plannen in het gemeentehuis. Nou ja, Sirjansland krijgt wat geld om zelf na te denken over de herinrichting van het dorp. Maar als het erop aankomt, blijft het lastig.

Renesse denkt mee over Renesse 2.0 maar zonder overleg worden er weer onderdelen uitgehaald door de politiek.

Scholen in de Westhoek moeten met ouders nadenken over de geschikte locatie voor de regioschool, maar de politiek laat haar voorkeur aan de voorkant al horen.

Deze week bleek het nog eens in de discussie over het kadeherstel van de Oude Haven in Zierikzee. Dat herstel is het probleem niet, de bomen wel. Er zijn voor en tegenstanders. Maar om een informatieavond te beleggen als de inspraak formeel al gesloten is, geeft te denken. En als er meer dan twaalfhonderd handtekeningen worden opgehaald tegen het rooien van de bomen, roept Leefbaar-wethouder Jacqueline van Burg, dat er ‘twee mooie rijen voor terugkomen’.

Inspraak is niet langer een vrijblijvend dingetje. Het is in de wet vastgelegd; de omgevingswet eist betrokkenheid van burgers.

Waar is de gemeente toch bang voor? Dat het de burgers aan expertise ontbreekt? Dat er van plannen niets overblijft als de burger erbij betrokken wordt? Het betrekken van burgers is een must vandaag de dag. En die burger op zijn beurt moet snappen dat inspraak niet per definitie betekent dat hij of zij zijn zin krijgt. Er is ook iets als algemeen belang.

Hetzelfde geldt voor de bezuinigen. Hartje zomer komen de plannen op tafel en de gemeenteraad moet er deze maand een klap opgeven. Inspraak? Probeer maar eens in te spreken tijdens een digitale commissievergadering. Wel je geluid aanzetten dan, anders hoort niemand je.

Aad van der Wouden

Meer nieuws