Afbeelding

Toekomst

Column

De toekomst. Een onvermijdelijk begrip dat menig mens verwart. Wat is de toekomst? Ben ik dan nog hier? Kunnen auto’s vliegen? Deze, en vele andere vragen, schieten door mijn hoofd, als ik denk aan wat er in het vooruitzicht ligt. Het heden is comfortabel, de toekomst is onzeker. Toch zijn mensen al eeuwen geïnteresseerd in het verleden, de toekomst en alles daar tussenin. Toen ik klein was vroeg ik me altijd of hoe het leven eruit zal zien in een andere tijd. Hebben ze dezelfde dingen als ik? Of is alles zo veranderd dat een bezoek aan deze toekomstige wereld voelt als een bezoek op een andere planeet? Ik vraag me af hoe de steden eruit zien? Of er nog grote uitgestrekte landschappen zijn met natuur? Heeft iedereen een persoonlijke robot butler? Of is de wereld over tientallen jaren nog ongeveer hetzelfde als de wereld waarin ik ben opgegroeid?

Vragen genoeg, maar weinig antwoorden. Als ik het van een andere kant bekijk. Toen ik tien jaar geleden onbezonnen in het zonnetje buiten met mijn vrienden aan het spelen was, had ik nooit geloofd dat de wereld over een decennium in de ban zou zijn van een pandemie. Ik zou rustig mijn zandtaartjes afmaken en tegen je zeggen: “Ben je mal?” Soms probeer ik het me in te beelden hoe het zou zijn voor iemand uit het verleden om beelden te zien van de lege straten tijdens lockdowns, mensenmassa’s met maskers, en andere plastic constructies voor hun gezicht, en pijlen en strepen op de grond, zodat mensen niet tegen elkaar op lopen en een respectabele en veilige afstand van 1,5 meter bewaren. Want het blijkt, dat is moeilijk. Misschien is dat de grootste schok voor iemand uit het verleden. Waarom is het zo moeilijk om afstand van elkaar te houden? Ik houd al afstand van andere mensen, sinds ik kan lopen!

Als je het weer van een ander perspectief bekijkt kun je beargumenteren, dat we al lang al in de toekomst zijn. Misschien ziet het er nog niet zo futuristisch uit, maar dat hoeft ook niet. De toekomst gaat er waarschijnlijk niet heel anders uitzien, dan de wereld die wij nu gewend zijn. Je zal geen drastische veranderingen zien in steden de komende jaren, maar metropolen zijn weldegelijk stap voor stap hun infrastructuur aan het veranderen. Niet alles in één keer, maar langzaam, zodat het niet een te grote schok is.

Een andere reden waarom ik vind dat we al in de toekomst leven: bijna alles is geautomatiseerd. Niet alleen onze banen worden digitaal, maar zelfs onze vrije tijd wordt langzaamaan geautomatiseerd. Kijk maar naar alle apps, die je op je telefoon hebt gedownload. Je muziek, films, foto’s, agenda en vele andere dingen zijn geautomatiseerd via apps. Met simpele commando’s en een paar klikjes kun je bijvoorbeeld eten, drinken en vele andere dingen naar je huis laten bezorgen. De toekomst is hier!

Babette van Langeraad

Meer nieuws