Logo wereldregio.nl
Aad van der Wouden
Aad van der Wouden (Foto: )

Vrije stemmen

  Column

Kinderburgemeester

Josefien mag nog een jaartje aanblijven als kinderburgemeester. Door corona had ze niet veel te doen, dus fijn dan ze die kans nog krijgt.

Maar het wordt wel tijd om nog eens te onderzoeken wat die symbolische functie toevoegt. Ooit door de VVD geïntroduceerd om de politiek dichter bij de jeugd te brengen. Daar is niets van terecht gekomen. De kinderburgemeester leert er vooral zelf van in het openbaar op te treden. Leuk, maar daarvoor was de functie niet bedoeld. En ook de belangstelling voor de ambtsketting is klein. De vorige kinderburgemeester bleef een jaartje langer aan omdat het aantal aanmeldingen minimaal was. En ook het onderwijs heeft de handschoen nooit opgepakt om leerlingen enthousiast te maken voor een jaartje kinderburgemeester. En ach, waarom zou je kinderen al op jeugdige leeftijd lastigvallen met iets, waarvoor zelfs de ouderen maar beperkt te prikkelen zijn. Nou, dat juist daarom geen kwaad. Dus doe iets met samenleving en politiek op school, meer dan nu gebeurt en vertaal het lokaal. Raadsleden die over hun werk komen vertellen bijvoorbeeld. Af en toe een peilstok in de basisschool om als gemeente een beeld te krijgen bij datgene wat er onder de kinderen leeft. Digitaal kan er zoveel.

Maar weer op zoek naar een kinderburgemeester, die dan ondersteund door één of twee raadsleden en de échte burgemeester acte de présence geeft, is niet meer van deze tijd. Of Josefien moet nog gaan verrassen door de stem van haar leeftijdgenoten te worden. Dat kan natuurlijk altijd.

Aad van der Wouden