Logo wereldregio.nl
Foto:

Plonzen und Planschen!

  Column

Enkele weken terug was ik met een groepje gaan vissen aan de dijk van de Oosterschelde. Twee vrienden kwamen uit Amsterdam, ze runnen daar een shop met snowboards en waterpijpen. De volgende morgen, tijdens een rondje door Zierikzee, viel het hun op dat er die zaterdagmorgen meer mensen over de Dam in Zierikzee liepen dan bij hun, over de Dam in Amsterdam, en dat zegt nogal wat! Mensen mijden de stad en trekken naar de gebieden waar ruimte en frisse lucht is. Dan zit je op ons eilandje wel goed, Zeeland is hot!

Goed voor de economie op Schouwen-Duiveland, ik hoop dat veel ondernemers hierdoor een gezonde inhaalslag mogen maken. Maar tegelijk brengt deze aanloop van toeristen een probleem met zich mee. Hoe respecteren we de gewenste 1,50 meter afstand? Zierikzee stroomt vol en de straatjes van het oude stadje zijn smal. De ondernemersvereniging krabt zich achter de oren; oemoemenoe? In tegenstelling tot Duitsland hoeft men hier geen mondkapje op in de winkels en bij het bezoek van een restaurant. Maar verwar deze vrijheid niet met vrijblijvendheid. Afstand houden moet, ook op vakantie in Zeeland. 

Im Gegensatz zu Deutschland müssen Sie in Geschäften und bei Besuchen in einem Restaurant keine Maske tragen. Aber verwechseln Sie diese Freiheit nicht mit Unvorsichtigkeit. Sie müssen Abstand halten, auch im Urlaub in Zeeland. Wir freuen uns sehr, dass Sie wieder zu uns als unser Gast kommen, aber helfen Sie uns bitte indem Sie Abstand halten. Die ist nur möglich, wenn wir es zusammen tun. 

Wij, als authentieke eilandbewoners kunnen wel eens mopperen over de toeristen. Lange rijen bij de kassa, te druk in de stad, te druk op het strand… Maar vergeet niet dat het toerisme heel veel voorspoed brengt op ons eilandje. Niet alleen bij de bedrijven die toeristen over de vloer krijgen, maar zeker ook bij de bedrijven die daar aan leveren en die daar weer aan leveren. De euro van de toerist is als een virus, het verspreidt zich snel en raakt ons allemaal. 

Trouwens, vergeet jezelf niet te genieten van ons mooie eiland? Heb jij al gezwommen? Doen hoor, de zomer is zo voorbij. Geniet van de natuur, vaar over de Grevelingen, ga lekker uit eten. Stap na een dag hard werken uit je ritme en ervaar het eiland zoals onze gasten het doen. Binnen tien minuutjes sta je aan de dijk of de dam voor een verfrissende plons.

Ons eiland is een pareltje, voor velen dé ultieme manier om te ontspannen van de stress van het dagelijks leven. Tijdens het dieptepunt van de lockdown wisten we zeker dat corona definitief voor serieuze verandering ging zorgen. Weet je nog hoe aardig en begripvol iedereen toen naar elkaar was? Dat mis ik wel een beetje. Er was een enorme saamhorigheid. Zouden we dat gevoel nog even vast kunnen houden? 

Het gehaaste leven, het is al weer aan de orde van de dag.

We zullen het zien, ik ga naar de Brouwersdam. Plons!

Ich gehe zum Brouwersdam. Planschen!