Logo wereldregio.nl
Foto:

Vrije Stemmen

  Column

Het rapport ligt er. Obase (openbaar basisonderwijs), Radar (protestant-christelijk) en de gemeente hebben een studie laten verrichten naar de beste locatie voor een regioschool in de Westhoek. En de onderzoekers denken aan Renesse. Een gevoelig onderwerp, want de regioschool moet de vervanger worden voor de kleine scholen in Haamstede, Renesse en Scharendijke. De ervaring heeft geleerd dat het sluiten van en school uitermate gevoelig ligt. Dus kondigde wethouder Daniël Joppe aan het rapport te willen bespreken in een commissievergadering van volgende week. Hij waagt zichzelf nog niet aan een voorkeurslocatie.

Maar nog geen uur nadat Joppe het rapport openbaar maakte liet Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD) van zich horen in niet mis te verstane bewoordingen. ,,Onze fractie zal op geen enkele manier instemmen met een kredietvoorstel voor een regioschool Noordwest in een andere kern dan Burgh-Haamstede’’. Dat is heldere taal. De partij is niet alleen tegen Renesse, maar alleen voor Burgh-Haamstede. Eerlijk, het is geen nieuw geluid. Burgh-Haamstede is vaker als voorkeur uitgesproken door LSD. Maar door dat nu meteen weer in te zetten terwijl het rapport nog ter bespreking op tafel moet komen, is niet chique. Het diskwalificeert het onderzoeksbureau en neemt de inspanning van Obase en Radar ook niet erg serieus. En wat te denken van de ouders van al die leerlingen, die in de veronderstelling leven dat ze ook nog iets mogen zeggen?

LSD brengt de locatiekeuze in als een voldongen feit. En dat allemaal kort nadat een ander onderzoek aan het licht bracht dat het samenspel tussen raad, ambtenaren en college hapert. Dat er beter moet worden afgestemd.