Logo wereldregio.nl
Foto:

Aardig

  Column

Ondernemen werd er bij ons in huis al vroeg met de paplepel ingegooid. Niet perse omdat mijn ouders zo graag willen dat hun kinderen een eigen bedrijf zouden starten, maar omdat hun werk altijd thuis is. Bij ons in huis is er altijd leven in de brouwerij: mensen in pak op bezoek als je net in je pyjama naar beneden loopt. Privacy in je eigen tuin bestaat niet en mensen lezen bordjes met ‘gesloten’ niet, waardoor je een soort constant gezoem van de deurbel hoort. Een eigen bedrijf hebben is niet makkelijk. In ons geval moet je altijd de eindjes aan elkaar knopen, de stroom valt uit, een pomp gaat kapot en alle toiletgebouwen moeten aan het eind van de dag nog schoon worden gemaakt. Wanneer heb je dan tijd om even de beentjes in de lucht te gooien en van een koffietje te genieten in de zon? Niet.

Afgelopen maart viel het leven van alle ondernemers in Nederland en over de hele wereld in duigen. Vele Schouwen-Duivelanders hadden het vooruitzicht van een hete zomer met strandgasten, die tot over de Zeelandbrug in de file staan, volle terrassen en druk bezette stadsstraten. Als je goed luisterde kon je de kassa al open horen vliegen, maar zoals gewoonlijk gaat niks in het leven zoals gepland. Het land gaat in lockdown.

Een kleine drie maanden later mogen eet- en drinkgelegenheden eindelijk hun deuren weer opengooien, maar wel met de gepaste maatregelen, zodat je met een gerust hart een drankje met versnaperingen kunt bestellen. Ik sprong een gat in de lucht, toen ik hoorde dat we langzaam terug gaan naar een ‘nieuw normaal’, maar hoe gaat dat leven eruit zien? Met meer dan acht jaar horeca ervaring kan ik dat best raden. Begrijp mij niet verkeerd, ik wil best geloven dat de meeste mensen, die lekker op een terrasje willen zitten, zich goed zullen gedragen, maar mijn gezond verstand vertelt mij iets anders. Laten we de leeftijdsgrens voor alcohol als voorbeeld nemen. Denkt u dat mensen anders gaan reageren als ze geweigerd worden in een restaurant, dan op het niet schenken van alcohol voor minderjarigen? Ik denk het niet. Ik bereid me alvast voor op een zomer waar ik vaak op mijn tong zal bijten.

Daarom wil ik iedereen, die van plan is om te participeren in het ‘nieuwe normale’ leven, op hun hart drukken: blijf rustig, blijf aardig en heb geduld. Onthoud dat alle horecagelegenheden immense verliezen hebben gedraaid de afgelopen weken. Ze mogen nu weer open, maar er moet worden gereserveerd, afstand houden, controle gesprekken met gasten, iedereen moet contactloos betalen en meer om u veilig te houden. Dit brengt veel stress en angst voor mensen die in de horeca werken. Vergeet dit niet en wees aardig voor je medemens, nu we elkaar nog hebben.

Babette van Langeraad