Logo wereldregio.nl
Aad van der Wouden
Aad van der Wouden (Foto: )

Vrije stemmen

  Column

Terug naar wat?

Terug naar normaal of het nieuwe normaal? We hebben geen duizenden demonstranten op het Havenplein gehad; gelukkig maar. Maar tegelijkertijd merk ik in de openbare ruimte weinig tot niets meer van de nieuwe gedragsregels die we met elkaar hebben afgesproken. Of misschien beter, die ons zijn opgelegd. Het is laveren door de straten van Zierikzee. Ook in Renesse is lastig de regels te respecteren. Anders is het op de terrassen en in de horeca, maar ook in de winkels. Ondernemers hebben nagedacht over het nieuwe normaal; hebben erin geïnvesteerd en dragen zo bij aan het nieuwe normaal.

Maar nu de rest nog. Natuurlijk worden we gemakkelijker nu de cijfers fors dalen. Maar laten we ons niet vergissen. O die manier is het wachten op een nieuwe golf en ik denk dat we ons onvoldoende realiseren wat dat voor impact op onze samenleving zal hebben. Het wordt voor bedrijven ook steeds moeilijk om het publiek op har verantwoordelijkheid aan te spreken. Dus zie je gezinnen weer de supermarkt in gaan her en der. Verzin een ander gezinsuitje zou ik zeggen. Ik zie weer groepen op straat staan, die met het grootste gemak de weg blokkeren. Wie gaat er wat van zeggen?

Een taak voor ons allemaal en ook voor de BOA’s. Met name die laatsten staan onder grote druk op dit moment. Welke malloot haalt het in zijn hersens om een BOA in het water te gooien in Urk? Welk onverstand denkt geweld te mogen gebruiken. Zullen we afspreken, dat we allemaal (ja jij ook!) eens de moeite nemen om BOA’s actief te complimenteren met hun werk. Ik denk dat ze wel een hart onder de riem kunnen gebruiken. Moeten ze natuurlijk geen boete schrijven, want daar houden we niet van. We gaan langzaam terug naar het nieuwe normaal.

Aad van der Wouden