Logo wereldregio.nl
Foto:

Vrije stemmen

  Column

Verruiming

Ik ben niet overdreven angstig als het corona aangaat. Ik doe mijn werk, ga op pad en ontmoet mensen. Hou wel voldoende afstand. En ook ik hoor premier Rutte het zeggen: op maandag 1 juni om precies twaalf uur wordt de horeca ten dele verlost van de Lockdown. Vanuit Den Haag geredeneerd is een maandag – zo na het weekend – een logisch moment om te versoepelen. Maar dat gaat hier op Schouwen-Duiveland dan toch net even anders. Want we zitten dan midden in het Pinksterweekend. Van oudsher, samen met Hemelvaart, de aftrap van het toeristisch seizoen.

Ik stel me zo voor dat zondag, Eerste Pinksterdag, alles nog op slot zit en dat het Tweede Pinksterdag ineens losgaat. Nou ja los, met bescheiden aantallen naar het café, restaurant en – als het weer mee zit – het strandpaviljoen.

Ik mis hier toch een beetje de intelligentie van de Lockdown. Toeristen zijn weer welkom, maar we houden alles wel op slot. Het weer krijgt volgende week een 9 (!) en ook in het Pinksterweekend spreken de meteorologen nog van een mooie 7. Ga er dus maar vanuit dat het weer druk wordt op dit eiland. De vele Duitse kentekens zijn er een voorbode van. Ook de lange stoet aan auto’s afgelopen weekend doet vermoeden, dat we weer gaan opstarten. Maar hoe dan? Nou weet Rutte ook niet alles, maar waarom hoor ik de Veiligheidsregio Zeeland niet? Dat is toch dé club om een regionale vertaling te maken van kabinetsbesluiten? Laten we ons gezond verstand gebruiken. Laat het geen chaos worden en – hoe moeilijk – laten we ons aan de regels houden. Het gaat immers om ons aller gezondheid.

Aad van der Wouden