Logo wereldregio.nl

Vrije stemmen - Aan het handje

  Column

Een delegatie uit de gemeenteraad worstelt zich op dit moment door de veertig sollicitatiebrieven voor een nieuwe burgemeester. De raad doet een voordracht doen aan de Commissaris van de Koning. In negen van de tien gevallen krijgt de raad haar zin.

De raad heeft zichzelf als dominant omschreven. Dat de toekomstige burgervader of moeder dat maar weet.

Nou de raad zelf is niet dominant hoor. Robbert Lievense van Leefbaar Schouwen-Duiveland wel. Niks mis mee, maar de meeste raadsleden luisteren naar wat hij zegt. Dat doet hij politiek erg handig.

Maar het wordt tijd dat politieke verhoudingen in de raad ook weer wat zichtbaarder worden. Dat de macht die LSD naar zich toe getrokken heeft, weer wat herverdeeld wordt. Dat er weer een oppositie zichtbaar wordt. Juist die verdeling van de macht is waar het in een democratie om moet draaien. Dat er ook oog is voor andere meningen. Dáár ligt een schone taak voor een nieuwe burgemeester.

Het is te hopen dat de raad het lef heeft een sterke persoonlijkheid in huis te halen. Dat de raad een voorzitter kiest, die niet aan het handje van Lievense gaat lopen.