Logo wereldregio.nl

Verzin iets

  Column

Ondanks de hardnekkige krimpgeluiden is het aantal inwoners in deze gemeente toch weer met meer dan zeventig personen gegroeid. En wat opvalt is dat er opvallend veel nieuwkomers zijn; vestigers. Dat kunnen mensen zijn die eindelijk door hebben dat de Randstad ook niet alles is. Minder plezierig wonen en een stuk duurder. Het kunnen ook terugkeerders zijn. Dat zou wel eens onderzocht mogen worden. Want anders dan het gemeentebestuur denkt, geloof ik er wel in dat een actieve campagne en een divers woningaanbod nieuwe mensen deze kant op kunnen trekken. En die hebben we nodig hoor. Want deze gemeente is onevenredig duur en dat moet wel worden opgebracht. En dan laat ik de apparaatskosten (het gemeentehuis met 'inhoud') even buiten beschouwing. Nee anders dan bijvoorbeeld Goes moeten de voorzieningen op Schouwen-Duiveland over zeventien woonkernen verdeeld worden. Daar hangt een prijskaartje aan.

Wat ook opvalt is dat Zierikzee dé trekker blijft. Maar vindt daar maar eens een betaalbare woning. Investeerders kopen op dit moment alles wat los en vast zit. Zetten er goedkope buitenlandse werknemers in en gooien het tegen de hoofdprijs terug op de markt. Starters hebben het nakijken of ze nu willen huren of kopen.

De gemeente probeert de markt onder controle te krijgen. Maar welke wapens heeft de gemeente tegen deze ontwikkeling?

Bij bedrijfspanden legt de gemeente een eerste recht van koop op. Om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Misschien ook een idee in de particuliere markt. Verzin iets! Maar eerst oliebollen. Het team van WereldRegio wenst iedereen een mooi en gezond 2020.