Logo wereldregio.nl

Kiekieris Ostende

  Column

Twee kerststollen tot nu, en ik vrees dat het er drie worden, of vier. Dit jaar zijn de gevers zuinig met wijn: tot nu toe nog maar één fles. Doosjes met pepermuntachtige snoepjes des te meer.  Qua kerstdiner zal het wel weer zuurkool worden, of kapucijners, afhankelijk van  waar mijn hoofd naar staat.

Voor culinair genot gingen we ooit  naar een klooster in Ostende, waar moeder overste, gekleed in een enorme jurk met tijgerprint, zelf de kalfslever met portsaus serveerde, zorgvuldig een Fidel Castro-sigaar achter haar rug houdend, zodat het leek alsof er langzaam rook uit haar hoofd kringelde. Op de hotelkamers stonden heiligenbeelden en een klein Maria-figuur. Als je haar jurkje optilde, zag je dat de heilige maagd slechts bestond uit een houten staketseltje met de kop van een Barbie-pop erop, kunstig verpakt in hemelsblauw fluweel en gouddraad.

Later hoorden we dat het klooster 'in faling was genomen' en de hoofdzuster – Gods wegen zijn duister - er met de poet vandoor was naar Zwitserland. Een gezegend Kerstmis!