Logo wereldregio.nl

Wat erbij.....Jan Deurloo

  Column

Er gaat helaas niets af op mijn leeftijd, er komt alleen maar wat bij. Als ik buk om de deur van de vaatwasser dicht te doen, krijg ik een steek in mijn hiel. En als ik op mijn knieën ga om mijn veters te strikken, dan jengelt het aan de zijkant. Het lijkt wel of mijn lichaam steeds meer tijd nodig heeft voor herstel. Maar ja, wat verwacht ik ook. Als ik een eeuw eerder had geleefd, zat ik nu al in mijn bonustijd. Een Nederlandse man ging rond 1900 maar 50 jaren mee, nu hoop ik van harte dat ik nog een keer zo'n periode voor de boeg heb.

Nu aan het einde van dit jaar staan er veel uitjes op de agenda. Deels natuurlijk vanwege de feestdagen die in aantocht zijn, maar deels ook door diverse vrienden en familie waarmee we hun 50e geboortedag mogen vieren. Een leuke periode, ik hou van de gezelligheid, het samenkomen in klein gezelschap. Dan voel ik me op mijn best.

Ach ja, zo gaat het leven. Meestal voel je je oersterk, maar soms lukt het gewoon niet. Een lichaam dat niet wil, een stemming waar je maar niet uit lijkt te komen, een situatie waar je in vast zit. Soms zit het gewoon tegen. Niets geeft aan dat er betere tijden aankomen, het lijkt zonder uitzicht. Maar toch… ieder stapje vooruit is er één.

Ik hoop dat 2019 een goed jaar voor je was. Voorspoed en gezondheid voor iedereen. Een mooie wens, maar aan de andere kant net zo teleurstellend als dat het niet was. Wees niet hard en accepteer als het nu even tegen zit. Wees lief voor jezelf. Kijk zeker niet teveel naar anderen, iedere gek heeft zijn gebrek! Misschien is jouw gebrek wel datgene dat je uniek maakt. Durf er mee te dealen. Verberg niet datgene waar je anders in bent, want juist dat mag gezien worden! Er zullen mensen bij je passen en er zijn mensen die dat niet doen. Vertrouw op je intuïtie en accepteer dat je niet bent zoals de rest. Doe het gewoon op jouw manier. Iemand zal je begrijpen of niemand zal je begrijpen, doe maar gewoon wat bij je past.

Het jaar is voorbij gevlogen. Dat ik aan het begin van dit stukje klaag over mijn lichaam in verval, is meer als beeldvorming dan als ellende bedoeld. Gezondheid is een groot goed, ik ben me terdege bewust van mijn kracht en fitheid van dit moment. Gebrek aan een goede gezondheid bij een naaste kan me erg raken. Daarom denk ik graag altijd na over de zaken waar we wel grip op hebben. Leef bewust en doelgericht, maak onderscheid en durf. Laat zien waarom je anders bent, val op! Want de enige die het verschil kan maken ben jezelf. Ga het gewoon aan, wat kan je gebeuren?

Wat kwaaltjes betreft gaat er niets meer af op mijn leeftijd, maar…. Zo is het gelukkig ook met ervaringen, er komt alleen maar wat bij.