Logo wereldregio.nl

Alle kleine beetjes

  Column

Natuur is de afstand tussen twee steden. We slaan een aanduidbord bij wat wij natuur plegen te noemen. In de Dapperstraat van dichter J.C. Bloem is natuur een stukje bos, ter grootte van een krant, een heuvel met wat villaatjes ertegen.
Milieujuristen hebben na de verlate ophef over PFAS, kooldioxide en stikstof een nieuwe bedreiging gesignaleerd. Verrassend genoeg doelen zij niet op het op pimpen van een prinselijke racecircuit midden in de duinen, want daar spelen grotere belangen dan natuur, maar op loslopende katten. Het katten gedrag druist in tegen Europese regels. Homerus heeft kennelijk weer eens een uiltje geknapt. Mogelijk gaat de rechter maar weer eens uitleggen wat er in alle goed bedoelde wetten en verdragen staat geschreven. De politiek lijkt dringend toe aan een nieuwe bril. Omdat dieren in ons rechtssysteem niet zelf kunnen worden vervolgd, kan de overheid op handhaving worden aangesproken. Ik zal handhaven, is onze vergeten wapenspreuk. Daarvoor kwam immers in de plaats: moet kunnen! In spanning wachten we op de rechter. Onderwijl heeft de dierenpolitie (waar is die?) een nieuwe taak er bij gekregen, namelijk bescherming tegen katten, naast bescherming van katten.

Essayist Rudy Kousbroek was dol op katten. Hij schreef zelfs een boekje over hun taal: Hoe zeg ik het in het Kats? In een ander boekje, gehuld in een fluweelachtig kaftje, De Aaibaarheidsfactor, publiceerde hij een test van huiskatten, à la Consumentengids. Hij testte de katten Rinus, Poelie, Moets, Filou, Blekkie, Miebet en Tom op hoogte, breedte, lengte zonder staart, staartlengte en hoogte met samengevouwen onderstel. Hij onderzocht o.a. hun vraatzucht, vadsigheid, miauwen, spinnen, aanhaligheid en IQ. Nog een andere geteste kat, Bello, viel erg uit de toon. Bello was niet alleen opvallend groot, maar kon niet eens spinnen. Bello was ook nog veruit de domste van het panel. Omdat geen enkele kat beschikte over een KEMA-keur, laat staan een garantiebewijs, stond in het boekje nog een handleiding om zelf een kat te construeren, inclusief een elektrisch aansluitschema voor specifieke voorzieningen, zoals snorharen, aairespons, zwiepimpuls voor de staart, koplampen, miauwen en kopjesgenerator. Kousbroek had een vooruitziende geest. Dit robotje krijgt een plaats in wat we vandaag ouderenzorg durven noemen.
Katten zijn net mensen, ze zijn allemaal verschillend. Onze brave bejaarde huiskat Boris bij voorbeeld loert niet op vogels. We zagen hem eens in de tuin verbaasd liggen kijken naar een kruimels pikkende duif tussen zijn poten. Nee, wij laten onze katten niet los op jonge vogeltjes.

Toch leidt het kattenprobleem wat af van een nog groter probleem. Op de klimaattop in Madrid heeft de premier mooie woorden gesproken. De problemen zijn simpeler dan we denken. De oplossing is dat we alles samen moeten doen. Dat is niet aan dovenmansoren gezegd. Zierikzee gaat hierin voor. Alle kleine beetjes helpen, zei de mug. Zierikzee gaat volgende week op peukenjacht. Dat schiet op.

Wim Klaassen