Logo wereldregio.nl

Vrije stemmen Mondragon

  Column

Oké. Waar is waar. De boom voor het nieuwe Mondragon is onder verdachte omstandigheden om het leven gebracht. Het pand is door wat opstartproblemen in de parkeerkelder iets hoger geworden. Maar wat is het nieuwe Mondragon mooi geworden zeg. Woensdagavond mocht de buurt komen eten (met korting gelukkig, want aan de Oude Haven wonen niet de meest kapitaalkrachtige mensen). Een prachtig uitgelicht complex als parel in het centrum van Zierikzee.

Een compliment voor initiatiefnemer Hans Boogert. Hij heeft het her en der wel zwaar te verduren. Denk aan het Gat van Scharendijke. Maar eerlijk is eerlijk. Als Boogert niet in het avontuur was gestapt had het pand al gesloopt geweest. Dan hadden we nu het Gat van Zierikzee gehad, dat uiteindelijk na vele jaren met en lelijk appartementencomplex was ingevuld en de nieuwe naam ongetwijfeld een toespeling op de oude Spaanse veldheer was geweest. Niet meer dan dat. Want de gemeenteraad heeft er nooit één cent voor over gehad. En ook Zeeuwland, dat het complex ooit voor €50.000 over nam van een besluitenloze gemeente wist er ook niets van te maken. Dat waren de feiten.

Maar nee, 'we' hebben Mondragon terug met oog voor de details van weleer. De gevel staat nog fier overeind en het hotel is een verrijking voor de stad en kan de andere horeca in de stad alleen maar ten goede komen. Een felicitatie is dus op zijn plaats. Niet alleen voor de initiatiefnemers en team dat het nu moet gaan waarmaken. Maar ook voor Zierikzee zelf. Komend weekend komen de eigenaren van de suites voor het eerst slapen. Mondragon is er weer! En dat in de week dat zijn landgenoot Sinterklaas z'n verjaardag viert.

Aad van der Wouden