Afbeelding

Vrije Stemmen

Column

Het heeft lang geduurd, de inrichting van de Zuidhoek als leerwerkbedrijf. Als centrum waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nog beter aan betaald werk geholpen moeten gaan worden. En elke keer denk ik: Wie zijn  dat dan? Hoe zien ze eruit? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Nou heel éénvoudig. Dat zijn we zelf. Ook al heb je nu een goedbetaalde baan, waarin je het naar je zin hebt. Ook al heb je alles op orde. Wat als je partner ineens wegvalt, je ziek wordt, je werkgever je geen werk meer kan bieden? Ik durf te wedden dat de meesten van ons dan ineens een enorme afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Want sluit je opleiding van tientallen jaren geleden nog wel aan? Heb je de veerkracht nog na een ingrijpende gebeurtenis in je leven?

Dus mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn we allemaal of kunnen we zo maar worden. En iedereen verdient een duwtje in de rug om zo weer een plek in een bedrijf in te nemen. Ook zijn wel niet allemaal even slim, snel of flexibel. Een beetje bedrijf maakt daar ruimte voor. Een inclusieve samenleving waarin voor iedereen plaats is.

Ik herhaal mijn wens nog eens dat ik hoop dat het bedrijfsleven op het eiland deze verantwoordelijkheid voelt en neemt. En niet alleen in een tijd dat vacatures onvervulbaar lijken. Er kan meer dan we in eerste aanleg denken.

Meer nieuws