Logo wereldregio.nl

Troost en inspiratie

  Column

Vorige week heb ik samen met Robert Langdon de wereld gered van de ondergang en de 2 dagen erna hartelijk gelachen om de olijke kwinkslagen van een Franse wijnboer.

Van een mooi boek kan ik echt ontspannen. Maar ont- én inspannen bij een goed studieboek kan ik ook, dat inspireert me enorm. Net waar ik behoefte aan heb of net wat me op de zaak bezighoudt. Als kleine zelfstandige ben je immers nooit uitgeleerd. Tot mijn 20e kreeg ik natuurlijk wel de basisvaardigheden mee. Maar de fictieve winst-en-verliesrekening in de schoolboeken gaf me toch wat minder beleving dan een echt ondernemingsplan. Je moet het zelf ontdekken, helemaal vanaf niets beginnen tot waar je nu staat. Met de kennis van nu, wetende dat het leren nooit stopt.

In de kerk van Brouwershaven is deze maand een tentoonstelling van de tram die vroeger over het eiland reed. Een van de machinisten van de stoomtram was mijn overgrootvader. Er was zelfs nog een foto van, die ongeveer 100 jaar geleden gemaakt is. Later is hij, net als zijn vader en daarna zijn zoon en kleinzoon, vuurtorenwachter geworden in Haamstede. Superhandig om in zo'n rijdende generatie-tram van vuurtorenwachters te stappen. Plug-and-play aan het begin van je carrière, wat een fijne start was dat voor mij geweest als ik zelf zo'n duwtje had gehad.

Naast het lezen van een boek, lees ik ook graag de gedachtes om me heen. Een interessant mens die net die slimme opmerking kan geven, kan soms net dat heldere moment aanreiken wat je later weer kan gebruiken. De huidige, vertrekkende, voorzitter van de Recron Schouwen-Duiveland vind ik zo'n interessante persoonlijkheid met regelmatig een rake opmerking. Als Ed een plan heeft, heeft hij daar goed over nagedacht. Inclusief de mogelijke valkuilen, aanpassingen en toekomstige oplossingen. Als zijn plan staat, is de stip aan de horizon gezet, dat is de richting die hij gaat. Hij wijkt niet af. Hij kent de regels en heeft een liberale instelling. Veel Vrije Dagen gunt hij zich niet want Ed staat altijd klaar voor de zaak, altijd! Succes komt immers niet aanwaaien. Een ondernemer is niets zonder zijn gave, maar de gave is niets zonder de inspanning.

Ed, dit stukje is niet bedoeld om te zeggen dat je een pluim verdiend hebt. Je bent niet van de opsmuk en als er wat te verdienen valt, zorg je daar zelf wel voor. Voor jou gaat binnenkort het Recron-boek dicht. Ik wilde je alleen zeggen dat ik je interessant "leesvoer" vind, als een boek vol met inspiratie.

Zo probeer ik, naast de papieren boeken, mijn persoonlijke boekenkast aan te vullen met de ideeën en visie van anderen. Juist om die puntjes eruit te halen die bij mij aansluiten en waar ik wat van kan leren. Lezen motiveert me, ideeën inspireren me en gelukkig is dan altijd nog de keuze om er wel of niet iets mee te doen. Gelukkig is mijn boekenkast gelegen naast het wijnrek. Dus linksom of rechtsom, er is altijd inspiratie.

Jan Deurloo, vrijdag 13 september 2019