Ruud van der Laar, GroenLinks
Ruud van der Laar, GroenLinks

Forse overschrijding PFAS-norm in eieren

Algemeen

Hij is zich letterlijk rot geschrokken: Dominique Degeulle uit Schuddebeurs. Na alle PFAS-verhalen heeft hij de eieren van zijn biologische hobbykippen op eigen kosten laten testen bij Normec Groen Agro Control. De uitkomst was voor hem verbijsterend.

Zijn biologische eieren overschreden de Europees toegestane norm met maar liefst driehonderd procent. ‘’Wat betekent dit voor het eiland als het bij mij al zo erg is. Ik maak me er grote zorgen over en heb het aanhangig gemaakt bij de gemeente”, aldus Deguelle. Groen Links heeft het aangekaarte probleem inmiddels ook opgepakt.

Het RIVM is er helder over. ‘’PFAS kunnen een risico vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu. Naast de schadelijkheid van de stof is de hoeveelheid die iemand inademt, of inslikt, en hoe vaak of hoelang dit contact duurt, bepalend voor het risico op schadelijke gezondheidseffecten. Hetzelfde geldt voor het milieu, waar de hoeveelheid van de stof in het milieu het risico bepaalt. Mensen kunnen op verschillende manieren in contact komen met PFAS. Dit heet de blootstelling aan een stof. Bijvoorbeeld via voedsel en drinkwater waar een beetje PFAS in zit, door het inademen van lucht of het inslikken van grond die PFAS bevat. Ook kunnen mensen kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen door het gebruik van producten zoals ski wax, smeermiddelen en waterafstotend impregneermiddel- waar PFAS los in zitten.’’

Het is vooral de volksgezondheid waar Deguelle zich zorgen over gemaakt. Hij is geen onbekende in de zorgwereld. Hij speelde zich in 2016 onder meer in de kijker met een TedX-spreekbeurt waarin hij pleitte voor samenwerking in de strijd tegen kanker. Nu is het PFAS waarover hij zich zorgen maakt. De meningen over de schadelijkheid ervan lopen uiteen. Pas nog ging het over de grote hoeveelheden PFAS in de Westerschelde, waarbij er zorgen waren over de vis en het zwemwater. Maar PFAS bevindt zich dus ook in de eieren in het idyllische Schuddebeurs. “En ik gebruik totaal geen middelen.’’ Hij vraagt zich nu ook af of hij ooit een schoongrondverklaring voor zijn huis kan krijgen bij eventuele verkoop. Dat geldt mogelijk voor veel huizen op het eiland. ‘’Wat betekent dat voor de landbouwgrond?,” vraagt hij zich hardop af. 

GroenLinks heeft inmiddels bij monde van fractievoorzitter Ruud van der Laar vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De partij wil weten of er een beeld is van de PFAS-gehaltes in het milieu (bodem, gewassen en lokale levensmiddelen). De fractie wil graag een actueel beeld van de situatie rondom PFAS. Door particulieren en eventueel ondernemers te stimuleren onderzoek te doen, vindt GroenLinks het wel een idee om hiervoor subsidie beschikbaar te stellen. De gegevens die daarmee opgehaald worden kunnen dan met de gemeente en andere instanties gedeeld worden.

Meer nieuws