Afbeelding
Foto: Elize IJzenbrandt

Sander Loman wint NK Boulangerie

Algemeen

Sander Loman (19) uit Zonnemaire heeft het NK Boulangerie in Wageningen gewonnen. Eerder was deze bakker Van Zeelandia als kampioen van Zeeland en Brabant.

Onlangs publiceerde WereldRegio zijn verhaal vóór het kampioenschap.

Negentienjarige bakker uit Zonnemaire op de goede weg


ZONNEMAIRE – De 19 -jarige Sander Loman uit Zonnemaire bakt er iets van. De gepassioneerde bakkersleerling begon thuis ooit met Dr. Oetker bakmixen, maar is inmiddels (jeugd)regiokampioen Boulangerie van Zeeland en Brabant binnen de jeugd vakwedstrijden. Dit maakt dat hij 10 april tegen andere regio’s mag strijden om het Nederlands Kampioenschap in Wageningen.

Sinds 1961 organiseert Stichting Jeugdvakwedstrijden wedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers. Hierbij worden deelnemers uitgedaagd hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen. Leerlingen binnen het MBO krijgen de mogelijkheid mee te doen en dat liet Sander zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Na zijn vorige opleidingen volgt hij momenteel de MBO niveau 4-opleiding Boulanger in Breda. “Hier ga je wat dieper in op de grondstoffen van bakken, leer je recepten maken en wat een grondstof met een product doet. Soms gaan we bijvoorbeeld zelfs naar Parijs om te zien wat ze daar met producten doen”, vertelt hij enthousiast.

Als controllebakker bij Zeelandia kan hij zijn lol op. Naast het onderzoeken, verbeteren en proefbakken van bedrijfslekkernijen, kan hij mooi oefenen voor zijn wedstrijden. Meester Boulanger Mark Plaating (voormalig deelnemer aan het WK Boulangerie) is daar een grote steun en leermeester bij, samen met stagebegeleider Frans Kloet. “Het is natuurlijk ook een soort visitekaartje voor het bedrijf. Zij vinden het geweldig als ik met een wedstrijd meedoe”, legt Sander uit. Met zijn opleiding tot Boulanger, beweegt Sander zich al op hoog niveau in de bakwereld, maar zijn dromen zijn nog vele malen groter dan dat, benadrukt hij. “Ik wil mijn persoonlijke piek bereiken. Daar ga ik voor.” Als eerste vervolgstap staat na het afronden van het huidige traject een hbo-opleiding in de planning. En wie weet volgt er nog wel meer.

Tijdens een kampioenschap moet de jonge bakker op locatie het beste maken wat hij kan, binnen een specifieke tijd en gewicht. Zo overtuigde hij tijdens de regiokampioenschappen de jury met zijn grotendeels zelfverzonnen gevlochten desemstokbroden met sesam en chiazaad, bietenbrood met geitenkaas en pompoenpitjes en bijvoorbeeld gevulde frambozenbrioche met gemalen pistache. Zijn favoriete baksel? “De traditionele Zeeuwse bolus. Er gaat niks boven een gewone bolus.” Dat klinkt simpel, maar dat is het niet, legt Sander uit. “Als bakker is het erg leuk om te maken. Het is een unieke manier van bereiden en je moet ze na het bakken speciaal omdraaien.” Inmiddels is hij met zijn 19 jaren al bijzonder ervaren, dat komt in april vast goed van pas. “Als ik aan de onderkant van een brood tik, kan ik bijna met zekerheid horen of hij goed is”, besluit hij.

Sander Loman heeft een speciaal Instagram-account aangemaakt, waar iedereen zijn smakelijke belevenissen kan volgen: @sanboulangerie

Meer nieuws