John Beijersbergen
John Beijersbergen

‘Gemeente Rupsje Nooitgenoeg met recreatie’

Algemeen

De Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland (NVSD) bestaat vijfenzeventig jaar. Als hoeder van de eilandelijke natuur heeft de club veel bereikt, maar op de lauweren rusten is er niet bij. “De gemeente blijft een soort van Rupsje Nooitgenoeg als het om recreatie gaat. Er zal een keer een knop om moeten, want het wordt steeds drukker en het gaat ten koste van de natuur.”

Aan het woord is John Beijersbergen uit Kerkwerve, al sinds de jaren zeventig actief bij de vereniging. Als bioloog van de provincie heeft hij zijn sporen verdiend. Plan Tureluur is zijn ‘geestelijk kindje’ en hij stond aan de voet van het weghalen van recreatieterrein uit de kwetsbare Kop van Schouwen. ‘’We hebben zeker successen geboekt, maar, weet je, we staan nu wel weer met zestien dossiers bij de rechter.” De gemeente staat lijnrecht tegenover de natuurbeschermers. 

Met de recreatie werd de natuur steeds verder teruggedrongen. De Natura 2000-eisen worden op geen enkel terrein behaald en niemand in het gemeentehuis lijkt zich er in de ogen van Beijersbergen echt druk over te maken. ‘’Recreatieondernemers lopen de deur nog steeds plat in het gemeentehuis”, aldus Beijersbergen. 

Beijersbergen herkent dat zijn organisatie steeds verder juridiseert, omdat er geen gehoor bij de gemeente gevonden wordt. Met lede ogen ziet hij gebeuren dat recreatiebedrijven al dan niet volgens de regels uitbreiden. Maar de gemeente ziet volgens hem vooral het geld en de werkgelegenheid. Daarbij doelt hij niet alleen op de Kop van Schouwen. Ook in de noordelijke polders van het eiland rukt de recreatie verder op.

Zorgen zijn er niet alleen op lokaal terrein overigens. In Europa wordt de groene deal onder druk van boerenprotesten steeds verder uitgekleed. Een weinig opgewekt beeld voor de toekomst, denkt hij. 

Jubileum NVSD met mini-symposium

Het 75-jarig jubileum vraagt om een ‘feestje’. Zaterdag 23 maart is er een mini-symposium in het Vijfde Caission in Ouwerkerk. Iedereen is er welkom vanaf 13.00 uur. Sprekers zijn Henk Dalebout over de historie van de vereniging, Anton van Haperen over de ontwikkeling van natuurbescherming, Kees de Kraker over enkele kenmerkende soorten voor Zuidwest Nederland en Jim van Belzen over de toekomstscenario’s voor het kustbeheer.

Meer nieuws