Kees van Westen neemt het voorzittersstokje over van Pieter de Ruijter.
Kees van Westen neemt het voorzittersstokje over van Pieter de Ruijter.

“Als ze het nieuws op televisie zien, zetten ze liever Netflix op”

Algemeen

Agrarisch Schouwen-Duiveland (ASD) heeft eind van deze maand een nieuwe voorzitter, Kees van Westen (49) uit Nieuwerkerk. Hij treedt aan in een roerige tijd van boerenprotesten. Een onzekere tijd ook, want als er niets verandert ziet hij de helft van de boeren op het eiland verdwijnen. Omdat er geen droog brood meer te verdienen is.

Het is de overtuiging van Van Westen, dat een ‘kleine groep in de samenleving aan de talkshowtafels’ de dienst lijkt uit te maken. Vaak uit onwetendheid worden er ten behoeve van het klimaat allerhande zaken bedacht, die de boeren vervolgens op het bordje krijgen. ‘’Natuurlijk moeten we iets met het klimaat. Maar neem er nou eens de tijd voor.’’ Overigens telt het eiland zo’n 140 boeren, waarvan er ongeveer honderd als echte bedrijven bestempeld kunnen worden.

De problemen zijn bekend: stikstof en nu ook het terugdringen van de bemesting ten behoeve van de waterkwaliteit. Boeren zien hun inkomen sterk teruglopen. “Daarmee wordt het ook steeds moeilijker een opvolger voor je bedrijf te vinden.” Investeerders ruiken dat en proberen ook hier op het eiland bedrijven op te kopen. ‘’Dat moet je niet willen. Dan ben je straks gewoon een werknemer geworden.’’

De boeren zijn in de ogen van Van Westen keihard nodig voor de voedselproductie. ‘’In heel Europa staan de boeren onder druk. Willen we straks afhankelijk zijn van rare regimes’’, vertelt hij. Wie zorgt er straks voor het landschap als een belangrijk deel van de boeren verdwijnt? Nog meer natuur?’’ Van Westen maakt zich er oprecht zorgen over.

Protesteren heeft zin, al kan hij niet zoveel met de acties die de wettelijke regels overtreden. ‘’Maar je hebt protest wel nodig voor veranderingen.’’ Hij heeft de moed nog niet verloren en wil zich inzetten voor zijn collega’s. ‘’Die zijn vaak wel murw geslagen. Als ze het nieuws op televisie zien, zetten ze liever Netflix op. Ik snap dat wel.’’

Van Westen is door trieste omstandigheden al jong in het bedrijf gekomen en ziet in zijn eigen situatie ook geen opvolging. Maar er is nog genoeg te doen. Zoals het zo gewenste zoetwater voor de boeren. Het kan de inkomsten flink opkrikken. Met de gemeente zijn de contacten prima, maar op landelijk en Europees niveau is dat een stuk minder.

Als Van Westen later deze maand tot voorzitter gekozen wordt, is er dus genoeg werk aan de winkel binnen ASD. Dat is overigens een oude benaming, formeel is de het de afdeling Schouwen-Duiveland, van de ZLTO, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. 

Meer nieuws