Rechts Damian Ada samen met collega  Dzenan Halilovic
Rechts Damian Ada samen met collega Dzenan Halilovic

Opvang in ziekenhuis verloopt probleemloos

Algemeen

De eerste ervaringen van de gemeente met de opvang van minderjarige vluchtelingen is goed bevallen. In het half jaar dat de jongere statushouders nu worden opgevangen in het vroegere ziekenhuis (Victoriakliniek) in Zierikzee, is er nog geen wanklank gevallen.

Natuurlijk was er enige argwaan bij de start in september vorig jaar. Het gaat om de opvang van jongeren van vijftien tot achttien jaar, komend uit Syrië, Somalië en Eritrea. Vertrekt er één uit de groep, dan komt er weer een bed vrij voor een ander. Alles lijkt geruisloos te verlopen.

Natuurlijk was het even wennen, zo legt Damien Ada van Alleen Samen Zorg uit. Met zijn bedrijf coördineert hij de opvang. ‘’De jongeren koken zelf en dat leidde in het begin weleens tot wat klachten.” De jongeren zitten op de eerste verdieping en daarboven vangt Buurtzorg mensen op. Ook is er wel eens een jongere rokend op zijn kamer aangetroffen: tegen de regels in. Niet zo bijzonder voor jongeren.

‘’Wat ik geleerd heb, is dat ik duidelijk heb wat ik wel en niet wil”, legt Ada uit. Alle jongeren hebben regels nodig (zoals tijden waarop iedereen binnen moet zijn) en dat geldt natuurlijk ook voor de vluchtelingen, die vaak met een rugzak deze kant op komen. Omdat ze een verblijfsstatus hebben mogen ze naar school én werken. Vaak in de horeca en dat bevordert de integratie en – niet onbelangrijk – de kennis van de Nederlandse taal. ‘’Op één van de werkadressen moest een van de jongens de hele dag naar carnavalsliedjes luisteren”, lacht Ada. Wat hem betreft een mooie manier op de Nederlandse cultuur mee te krijgen.

Uitdaging is wel dat de wet en regelgeving enorm verandert vanaf het achttiende levensjaar. Daar is nog wel een slag te maken, denkt Ada. De opvang gaat vooralsnog twee-en-half jaar door.


Meer nieuws